Feyenoord op de rand van Champions League-voorronde

Feyenoord heeft zich verzekerd van een terugkeer op de Europese velden. Dankzij de 4-1 zege op Heracles Almelo stevent de Rotterdamse club af op de tweede plaats, en dus de voorronde van de Champions League.

Het ontbreken van de geblesseerde spits John Guidetti en diens vervanger Guyon Fernandez deed zich niet voelen bij Feyenoord. Met de verrassend als centrale aanvaller opgestelde Ruben Schaken kwam de Rotterdamse club niet in de problemen tegen Heracles.

De 1-0 ruststand was een magere afspiegeling van de verhoudingen in de eerste helft, waarin Feyenoord verzuimde het overwicht om te zetten in doelpunten. Alleen Otman Bakkal deed van zich spreken. De middenvelder opende na elf minuten de score uit een rebound nadat een poging van Ruben Schaken op de paal was beland.

Acht minuten na rust maakte Jerson Cabral aan alle onzekerheid een einde. Weggestuurd door Karim El Ahmadi creëerde de aanvaller met een actie de ruimte om de bal bij de eerste paal binnen te schieten.

Heracles kwam niet verder dan enkele speldenprikjes. Voor de Tukkers was er na ruim een uur geen eer meer te behalen. In een tijdsbestek van twee minuten schroefden Cissé en Schaken de score op naar 4-0, voordat Willy Overtoom de eindstand bepaalde op 4-1.

Feyenoord haalde dankzij de zege de eerste doelstelling: kwalificatie voor Europees voetbal. De Rotterdamse club kan zich nu richten op een extra beloning voor het opvallend sterke seizoen, want als nummer twee ligt het op koers voor een plaats in de voorronde van de Champions League. De voorsprong op de enige overgebleven concurrent PSV bedraagt één punt.

Heracles Almelo kan plaatsing voor de play-offs om Europa League-voetbal vergeten door de nederlaag. De Tukkers hebben nog wel zicht op een Europees avontuur, maar dan dient PSV zich als nummer twee te kwalificeren voor de Champions League-voorronde. Als verliezend bekerfinalist krijgt Heracles dan het ticket voor de voorronde van de Europa League. Foto: VI Images