Feyenoord ook winterkampioen in assistklassement

Reacties

Behalve de topscorer van de Eredivisie levert Feyenoord na de eerste zeventien speelronden ook de assistkoning: Jens Toornstra. In zijn kielzog vormen ploeggenoot Nicolai Jørgensen en Excelsior-aanvaller Nigel Hasselbaink samen met Ajax-spelmaker Hakim Ziyech het overbezette podium.

Feyenoord ook winterkampioen in assistklassement

Toornstra bereidde dit seizoen namens de winterkampioen van de Eredivisie zeven treffers voor en heeft daarmee zijn eerste twee seizoenen in Rotterdam al overtroffen. In zijn eerste jaar na zijn transfer van FC Utrecht stond de 27-jarige middenvelder aan de basis van vier doelpunten, afgelopen seizoen gaf hij vijf assists. Met zijn huidige totaal ligt Toornstra ruimschoots op koers om het aantal van Edouard Duplan (elf), de assistkoning van vorig seizoen, te verbeteren.

In het kielzog van Toornstra presteren ook Jørgensen en Hasselbaink met zes verzilverde voorzetten uitstekend. De spits van Feyenoord en topscorer van de Eredivisie had er eerst ook zeven achter zijn naam staan, maar uiteindelijk werd besloten dat die bij de goal van Jan-Arie van der Heijden tegen AZ (0-4) er toch geen was. Ziyech houdt de Amsterdamse eer hoog met zes assists, waarvan hij er één gaf in dienst van FC Twente.

Assistkoningen van de Eredivisie
Speler Club Assists
Jens Toornstra Feyenoord 7
Nicolai Jørgensen Feyenoord 6
Nigel Hasselbaink Excelsior 6
Hakim Ziyech Ajax/FC Twente 6
Bilal Basaçikoglu Feyenoord 5
Milot Rashica Vitesse 5
Sam Larsson SC Heerenveen 5

Rotterdam is goed vertegenwoordigd in het assistklassement. Feyenoorder Bilal Basaçikoglu heeft er vijf achter zijn naam staan. Zijn ploeggenoot Eljero Elia staat op vier, net als Excelsior-middenvelder Kevin Vermeulen en het Sparta-duo Loris Brogno en Stijn Spierings. Ajax biedt met Ziyech, Davy Klaassen (vier) en Lasse Schöne (vier) goed weerstand aan de Rotterdamse hegemonie. Hans Hateboer, de rechtsback van FC Groningen, is met vier assists de hoogst genoteerde verdediger.

In het combinatieklassement van goals en assists gaat Jørgensen (12 om 6) onbedreigd aan de leiding. Ajax-aanvoerder Klaassen is tweede met negen goals en vier assists. Toornstra bezet samen met Enes Ünal (FC Twente), Sébastien Haller (FC Utrecht) en SC Heerenveen-smaakmaker Sam Larsson de gedeelde derde plaats. Zij waren stuk voor stuk direct betrokken bij twaalf competitiegoals. Brogno en Ziyech staan zevende, Wout Weghorst (AZ) en Kasper Dolberg (Ajax) completeren de toptien.

Meest waardevolle spelers Eredivisie
Speler Club Goals Assists Totaal
Nicolai Jørgensen Feyenoord 12 6 18
Davy Klaassen Ajax 9 4 13
Enes Ünal FC Twente 10 2 12
Sébastien Haller FC Utrecht 9 3 12
Sam Larsson SC Heerenveen 7 5 12
Jens Toornstra Feyenoord 5 7 12
Loris Brogno Sparta Rotterdam 7 4 11
Hakim Ziyech Ajax/FC Twente 5 6 11
Wout Weghorst AZ 9 1 10
Kasper Dolberg Ajax 8 2 10
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.