Feyenoord onderstreept status als angstgegner PSV

Reacties

De topper tussen Feyenoord en PSV (2-1) biedt voldoende stof tot napraten, óók als we kijken naar statistieken en reeksen. Een terugblik aan de hand van acht feitjes.

Feyenoord onderstreept status als angstgegner PSV

• De nederlaag in De Kuip betekende een negatieve mijlpaal voor PSV, dat nu vijftig Eredivisie-duels met Feyenoord heeft verloren. Tegen geen enkele andere club gingen de Eindhovenaren zó vaak onderuit.

• Het is de dertiende keer dat Feyenoord in één Eredivisie-seizoen twee keer wint van PSV en de eerste maal sinds de jaargang 2013/14. In Eindhoven werd het 0-1 voor Feyenoord dankzij een goal van Eric Botteghin.

• Feyenoord heeft nu al net zoveel punten (63) verzameld als in het hele vorige seizoen. Destijds deed een desastreuze reeks - zeven nederlagen op rij - in de winter de Rotterdammers de das om.

• De ploeg van Giovanni van Bronckhorst verzuimde als eerste Eredivisie-ploeg een clean sheet in de eerste zeven duels van een kalenderjaar te realiseren. Gáston Pereiro was zondag de eerste speler die Brad Jones verschalkte in 667 minuten. De laatste speler die dat in competitieverband voor elkaar kreeg, was Adnane Tighadouini tijdens Feyenoord - Vitesse (3-1) op 17 december.

• Feyenoord is inmiddels al negentien Eredivisie-duels op rij ongeslagen voor eigen publiek. In deze serie boekten de Rotterdammers vijftien overwinningen en hoefden ze maar vier keer een gelijkspel toe te staan. De laatste thuisnederlaag dateert van 31 januari 2016 tegen ADO Den Haag (0-2).

• Voor PSV kwam daarentegen een einde aan een uitmuntende uitreeks. Tot zondag hadden de Eindhovenaren 24 achtereenvolgende Eredivisie-duels op vreemde bodem niet verloren: negentien zeges en vijf gelijke spelen. PSV verzuimde een Eredivisie-record van Ajax - 25 uitduels zonder verliesbeurt in 1995 - te evenaren.

• PSV verloor liefst negen van de laatste tien toppers (daarmee bedoelen we wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord) die na de winterstop werden afgewerkt.

• Om voor de derde keer op rij kampioen te worden moet PSV zorgen voor een unicum. Nog nooit pakte een club de landstitel na een achterstand van elf punten na 24 speelrondes. Precies die nadelige marge heeft PSV op Feyenoord na het verlies in De Kuip.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.