Feyenoord krijgt meeste tegengoals in eerste vijf minuten

Hoewel het lang niet alles zegt, sprak Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zondag zijn zorg uit over het gebrek aan scherpte bij zijn ploeg in de openingsfase. Een blik op de statistieken toont dat de vroege goal van PEC Zwolle immers niet op zichzelf staat.

Op het kunstgras in Zwolle opende Queensy Menig al in de derde minuut de score (foto). Uiteindelijk zou Feyenoord door een goal van Bram van Polen ook nog met 2-0 achter komen. Steven Berghuis bezorgde de Rotterdammers zondag toch nog een punt met twee treffers: 2-2. Daardoor is het verschil op de ranglijst met rivaal Ajax nog een punt, terwijl Feyenoord ook nog een aanzienlijk beter doelsaldo heeft.

De treffer van Menig was wel al het vijfde doelpunt dat Feyenoord dit seizoen moest incasseren in de eerste vijf minuten van een wedstrijd. Op bezoek bij aartsrivaal Ajax keek de huidige Eredivisie-koploper vorige week door een vrije trap van Lasse Schöne ook al razendsnel tegen een achterstand aan, hetgeen op 5 maart eveneens gebeurde bij Sparta door een goal van Mathias Pogba. Beide duels zouden uiteindelijk verloren gaan: 2-1 en 1-0.

Voor de winterstop gebeurde het twee keer dat Feyenoord vliegensvlug het openingsdoelpunt moest toestaan. Op bezoek bij Utrecht zorgde Sébastien Haller voor een vroege 1-0, waarna het duel door een sensationele eindsprint van Feyenoord (twee goals in blessuretijd) uiteindelijk in 3-3 zou eindigen. De eerste van de vijf heel snelle tegengoals was ook de enige die in De Kuip viel. Op 30 oktober opende Reza Ghoochannejhad in Rotterdam de score. Het duel met Heereveen werd uiteindelijk 2-2.

De vijf tegengoals in de eerste vijf minuten van wedstrijden vormen het hoogste aantal in de Eredivisie. Heracles Almelo en FC Utrecht moest drie keer al snel de bal uit het net halen, terwijl alle andere ploegen dat maar maximaal twee keer hoefden te doen.

Eindschot
Tegenover de geregeld slechte start van Feyenoord staat wel weer een subliem eindschot. De Rotterdammers maakten al dertien doelpunten in de laatste vijf minuten. Op dat vlak wordt de concurrentie wel dik geklopt, want PSV en AZ kwamen niet verder dan acht treffers in die fase. Ajax, dat in de eerste vijf minuten dit seizoen alleen in eigen huis tegen PEC (Wout Brama, einduitslag 5-1) een doelpunt incasseerde, maakte in die laatste vijf minuten dit seizoen vijf doelpunten.