Feyenoord frustreert PSV en Ajax door slimme zet Koeman

Reacties

Feyenoord kan de tweede plaats bijna niet meer ontgaan na een dikverdiende overwinning bij PSV (2-0). Brein achter de zege is trainer Ronald Koeman van de Rotterdammers, die PSV met een tactisch foefje op het verkeerde been zette. Door de winst van Feyenoord kan Ajax de champagne nog niet ontkurken en dreigt voor PSV deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Feyenoord frustreert PSV en Ajax door slimme zet Koeman

Feyenoord-trainer Ronald Koeman had voor de topper tegen PSV weer zijn tactiek met vijf verdedigers van stal gehaald. Het bleek een geniale zet, want de Eindhovenaren wisten zich geen raad met de onorthodoxe aanpak van de Rotterdammers. Vooral de pendelende vleugelverdedigers Terence Kongolo en Daryl Janmaat en de zwervende schaduwspits Ruben Schaken waren PSV een doorn in het oog.

Antwoord
Feyenoord domineerde in het Philips Stadion en kwam in de 28ste minuut op voorsprong via verdediger Joris Mathijsen, voor wie het zijn eerste officiële goal voor de Stadionclub was. De routinier liep na een hoge vrije trap van Tonny Vilhena weg bij Oscar Hiljemark en knikte de bal tegendraads achter doelman Jeroen Zoet. In de slotminuut van de eerste helft kreeg Graziano Pellè twee enorme kansen op 0-2, maar de Italiaan was er met zijn hoofd niet bij en hielp de mogelijkheid om de topper vroegtijdig te beslissen om zeep.

Joris Mathijsen kopt in en ziet dat doelman Jeroen Zoet kansloos is op zijn inzet.
Joris Mathijsen kopt in en ziet dat doelman Jeroen Zoet kansloos is op zijn inzet.

Het viel op dat PSV ook in het tweede bedrijf geen antwoord paraat had op de strijdwijze van de bezoekers, waardoor het niet in zijn eigen spel kwam en achter de feiten aan liep. Feyenoord speelde slim en volwassen, maar haalde véél te weinig uit de kansen die het creëerde. Lex Immers en Stefan de Vrij dreven Koeman tot wanhoop door hun schietkansen te verprutsen.

Nekslag
Juist in de fase dat PSV een beetje in de wedstrijd leek te komen, gaf Feyenoord de Brabanders alsnog de nekslag. De beslissende treffer van Daryl Janmaat was het wachten waard, want hij ramde de bal van achttien meter op sublieme wijze in de kruising na afleggen van Pellè. Daarmee dompelde hij niet alleen PSV, maar ook Ajax in diepe rouw. De Amsterdammers moeten door de Rotterdamse triomf hun titelfeestje namelijk op zijn minst twee weken uitstellen, ondanks hun overwinning op ADO Den Haag.

De zege in Eindhoven is alweer de zesde op rij voor Feyenoord, dat daardoor weer een gat van vier punten slaat met nummer drie FC Twente. Bij een overwinning op SC Cambuur op de eerstvolgende speelronde van 27 april is de club zeker van plek twee en een plaats in de voorronde van de Champions League. PSV wacht nog steeds op zijn eerste punt onder interim-trainer Ernest Faber. Door de derde verliespartij in successie staan de Eindhovenaren vijfde, waardoor directe plaatsing voor Europees voetbal in het geding is. Daar geven namelijk alleen de eerste vier plaatsen recht op.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.