Feyenoord door het oog van de naald tegen AZ

Feyenoord heeft thuis tegen AZ op het nippertje zijn eerste competitienederlaag sinds 21 september voorkomen. Het werd 2-2 door een bijzonder laat doelpunt van Jordy Clasie.

Juist de dit seizoen geroemde verdediging van Feyenoord was debet aan de vanuit Rotterdams perspectief dramatische eerste helft. Wesley Hoedt was de eerste AZ'er die van de wanorde achterin bij Feyenoord profiteerde. Hij stond in de 25ste minuut vogelvrij na een door Nemanja Gudelj verlengde corner en kopte van dichtbij raak. Er waren verdenkingen van buitenspel, maar uit herhalingen bleek dat de grensrechter het bij het juiste eind had door niet te vlaggen.

Vijf minuten later sloeg AZ weer toe. Thom Haye, naast Hoedt, Dabney dos Santos en Derrick Luckassen één van de vier spelers uit eigen kweek in de opstelling van AZ, kreeg alle tijd en ruimte voor een voorzet. Deze werd onderweg getoucheerd door Luke Wilkshire, waardoor Muamer Tankovic bij de tweede paal een niet te missen kans kreeg: 0-2.

Daarmee tekende zich voor Feyenoord een bijzonder onverwacht scenario af. De thuisclub stak de afgelopen weken immers in blakende vorm en toonde dat donderdag nogmaals door in de Europa League een imponerende 0-3 zege op Standard Luik te boeken. De gastheren moesten vol aan de bak, maar het zelfverzekerde AZ dat de afgelopen vier competitieduels allemaal won zonder een goal te incasseren, gaf voor rust geen krimp. Meer dan een schot op de paal van Jens Toornstra vlak voor rust leverde de Rotterdamse aanvalsdrift niet op.

In de tweede helft scoorde Feyenoord al snel. Colin Kazim-Richards maakte zijn vijfde doelpunt van het seizoen met een laag schot uit lastige hoek. De thuisclub verdubbelde daarna zijn offensieve inzet, maar mocht van geluk spreken dat AZ een razendsnelle uitbraak niet bekroonde met een goal. Een serie opstootjes zorgde daarna voor een verhitte sfeer op het veld, wat de toch al felle wedstrijd nog boeiender maakte. Toch kwam Feyenoord ondanks zijn veldoverwicht nauwelijks tot grote kansen, terwijl AZ via de counter een paar keer levensgevaarlijk was. In de extra tijd ging het toch mis voor de Alkmaarders, want Jordy Clasie ramde na een corner de 2-2 tegen de touwen.

Door de remise blijft Feyenoord de gasten voor op de ranglijst; beide clubs hebben 28 punten. Het gelijkspel zal voor de Rotterdammers voelen als een nederlaag, want daardoor is het het gat met PSV, de tegenstander van woensdag, dit weekend gegroeid naar negen punten.