Feyenoord doet moeilijk na droomstart

Een minuut en een handvol seconden, langer had Feyenoord eigenlijk niet nodig om een plaats veilig te stellen in de tweede ronde van de UEFA Cup. Toch maakten de Rotterdammers het zichzelf onnodig lastig tegen Odd Grenland: 4-1.

Met de 1-0 zege in Noorwegen als voorsprong verkondigde coach Ruud Gullit dat Feyenoord voorzichtig te werk zou gaan tegen Odd Grenland. Alles was geoorloofd, vond de trainer, als zijn elftal de volgende ronde maar bereikte. Dat lukte.

Feyenoord ging vorstelijk van start. Na een minuut nam Pascal Bosschaart vanaf zestien meter een mislukte hoekschop van Bart Goor ineens op zijn linker, en zowaar de Rotterdammer schoot al stuiterend de bal achter doelman Müller. Zijn eerste goal in Rotterdams shirt.

Bart Goor Na de 1-0 creëerde de thuisploeg nog eens legio kansen. Dirk Kuijt kopte op de lat en Salomon Kalou knalde op de paal, en nog een paar keer naast het doel.

De tweede goal bleef echter lange tijd uit, en daarna bracht Feyenoord zichzelf iets in de problemen door de Noren te veel te laten komen. De tactiek leverde nog wel een 2-0 ruststand op, dankzij een goal van Dirk Kuijt via een fraaie boogbal.

Maar in de tweede helft moest Feyenoord echter oppassen, nadat Occean in de 49ste minuut een mislukte Rotterdamse buitenspelval afstrafte. Enigszins bibberend ploeterden de Rotterdammers voort tegen de toch matige Noren, bevreesd voor een nieuwe Noorse tegentreffer.

Die tweede goal van Odd kwam niet. Feyenoord scoorde nog wel: een kwartier voor tijd nam Bart Goor alle angst weg, door op aangeven van de net ingevallen Ebi Smolarek de 3-1 achter Müller te schieten. En in blessuretijd zorgde de bedrijvige Salomon Kalou voor de eindstand: 4-1.

'Je kunt altijd kritisch zijn, maar we winnen wel met 4-1', was Gullit blij. 'Maar als je ziet hoeveel mogelijkheden we krijgen. We hebben zes honderd-procent-kansen gehad en daar maken we er vier van. Ik denk dat de jongens ook hebben laten zien dat er geen A- of B-team is.'