Feyenoord botviert Europese frustratie op AZ

AZ heeft aan den lijve ondervonden hoe Feyenoord de revanchegevoelens na de Europese uitschakeling omzette in een overtuigend optreden (0-4). Nicolai Jørgensen vervulde een hoofdrol bij de Rotterdammers.

Feyenoord had iets goed te maken na de Europese uitschakeling tegen Fenerbahçe (0-1). AZ begon zondag juist met een uitermate goed gevoel aan de wedstrijd na het fraaie succes in de Europa League. De zege op Zenit Sint-Petersburg (3-2) had het vertrouwen goed gedaan.

De Rotterdamse revanchegevoelens waren sterker, zo bleek zondag in Alkmaar. Al na twintig minuten had Feyenoord de frustratie van de Europese avond omgezet in twee doelpunten. Uitgerekend Steven Berghuis brak de ban. De aanvaller, die zijn eerste basisplaats na een maand dankte aan de reservebeurt voor Dirk Kuijt, opende de tuchtiging van zijn oude club.

Berghuis zette in de elfde minuut de 0-1 op het scorebord met een schuiver na een combinatie met Jørgensen, die acht minuten later andermaal zijn waarde als aanspeelpunt toonde. Dit keer was het verdediger Jan-Arie van der Heijden die na een een-twee met de Deen scoorde: 0-2.

Op slag van rust maakte Jørgensen het Rotterdamse feest van de eerste helft compleet. De spits stond aan het einde van een aanval, opgezet door Jens Toornstra en voortgezet door Tonny Vilhena. Met zijn twaalfde doelpunt van het seizoen, en zijn zeven assists, werd hij zowel de topscorer als assistkoning van de Eredivisie.

AZ had in de Europa League laten zien dat het zich kan ontworstelen uit een schijnbaar kansloze situatie. Maar tegen Feyenoord was de Alkmaarse ploeg te zeer aangeslagen om het tij in de tweede 45 minuten nog te keren.

Ook met Alireza Jahanbakhsh en Dabney dos Santos als verse krachten kon AZ de schade niet beperken, laat staan repareren. De Alkmaarse formatie ontsnapte niet aan een grotere afstraffing. Onder anderen Jørgensen en Renato Tapia lieten na de score op te schroeven. Vilhena deed dat wel op aangeven van Elia.

Feyenoord heeft met de overtuigende zege de status van Eredivisie-koploper waargemaakt en Ajax weer op drie punten gezet, al kunnen de Amsterdammers de achterstand weer goed maken met een succes bij FC Twente. AZ moet terrein prijsgeven in de strijd om de vierde plaats.