Feyenoord boekt moeizame overwinning op FC Utrecht

Feyenoord heeft op eigen veld een moeizame 1-0 overwinning op FC Utrecht geboekt. Waar de Club van Zuid vorige week tegen NEC nog de ene na de andere kans creëerde, was daar nu nauwelijks sprake van. Verdedigend oogde Feyenoord weer stabieler, ook al had Utrecht kans op meer.

Feyenoord moest in de eigen Kuip herstel tonen na het onnodige 3-3 gelijkspel bij NEC, waarbij met name de Rotterdamse defensie erg kwetsbaar oogde. Het veelbesproken duel in Nijmegen had echter ook voor optimisme gezorgd, omdat Jean-Paul Boëtius de aanval van Feyenoord tijdens zijn eerste wedstrijd in vijf maanden van een impuls voorzag.

Tegen Utrecht was de invloed van Boëtius echter beperkt. De negentienjarige aanvaller kreeg van trainer Ronald Koeman de voorkeur boven de met een vormcrisis kampende Ruben Schaken, maar kon geen vervolg geven aan zijn flitsende rentree van vorige week. In de beginfase deed hij wel pogingen daartoe, maar zijn schoten misten het doel van de onder de Utrechtse lat teruggekeerde Robbin Ruiter.

Feyenoord mocht zelfs van geluk spreken dat het niet al vroeg op achterstand kwam. De Stadionclub liet zich aanvankelijk regelmatig ver terugzakken op eigen helft en moest na acht minuten een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied toestaan. Doelman Erwin Mulder kon vervolgens slechts toekijken hoe een schot van Jens Toornstra de onderkant van de lat raakte, terwijl hij later in de eerste helft Jordy Clasie mocht danken toen de middenvelder een kopbal van Yassin Ayoub van de lijn haalde.

Jean-Paul Boëtius kon niet imponeren bij zijn rentree in de basis van Feyenoord.

Feyenoord had tot dan toe nauwelijks een uitgespeelde kans gecreëerd, maar kwam in de 35ste minuut toch op voorsprong dankzij een inmiddels welbekend recept. Joris Mathijsen bediende Graziano Pellè met een lange bal. De Italiaanse clubtopscorer legde de bal met de borst vervolgens klaar voor Tonny Vilhena, die Ruiter passeerde met een hard en laag schot.

Feyenoord had daarna via Pellè, Bruno Martins Indi en Clasie mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar geen van hun schoten - veelal van buiten het zestienmetergebied - bracht Ruiter echt in verlegenheid. Ook toen Schaken Samuel Armenteros na een uur had vervangen en hij Daryl Janmaat in stelling had gebracht, bleef een tweede Rotterdamse treffer uit.

Daardoor bleef het gevaar van nieuw puntenverlies op de loer liggen. Vlak na rust had Willem Janssen na een steekpass van Ayoub al een uitstekende kans op de 1-1. Mulder bracht in een één-tegen-één-situatie echter redding. Ook toen Steve De Ridder tien minuten voor tijd in het strafschopgebied opdook, kwam Mulder goed van zijn lijn.

In de slotfase kreeg Pellè nog een handvol kansen om voor de tiende keer op rij te scoren in De Kuip, maar de 28-jarige spits kopte recht in de handen van Ruiter. Daardoor verzuimde hij het gedeelde record met Nico Jansen voor zichzelf op te eisen.

Feyenoord kon desondanks de derde zege van het seizoen bijschrijven en vindt op de ranglijst daardoor aansluiting met de bovenste ploegen in de Eredivisie. PEC Zwolle heeft nog slechts drie punten voorsprong op de Rotterdammers. Utrecht staat veertiende met acht punten.