Feyenoord blijft nieuw Woudestein-debacle bespaard

Feyenoord heeft zich zonder te sprankelen gerevancheerd voor het Woudestein-debacle van vorig seizoen. Excelsior kon de stadsgenoot dit keer niet dwarsbomen (0-1).

De datum 7 mei 2017 zit in het collectieve Feyenoord-geheugen gegrift, als de dag dat het beoogde kampioensfeest in Kralingen eindigde in een deceptie. Drie maanden na het drama van Woudestein keerde Feyenoord terug in het vermaledijde stadion. 'Er is een heel andere sfeer hier dan vorig seizoen, maar ook vandaag zijn de belangen groot', zei trainer Giovanni van Bronckhorst.

De oud-international zag zijn ploeg goed beginnen. Excelsior kwam nauwelijks van de eigen helft af. Feyenoord-keeper Brad Jones, die op tijd hersteld was van zijn rugblessure, zag pas na een half uur de Kralingers voor het eerst dreigend voor zich opduiken. Stanley Elbers kwam net tekort om een voorzet van Zakaria El Azzouzi binnen te tikken.

Feyenoord had op dat moment al de gewenste voorsprong te pakken. In de negentiende minuut had Jean-Paul Boëtius de score geopend. De aanvaller maakte het fraaie voorwerk van Tonny Vilhena af. Na het doelpunt deed Excelsior iets meer van zich spreken. Maar het was Feyenoord dat de toon zette in de eerste helft, die meer werd gekenmerkt door onderlinge irritaties en (kleine) overtredingen dan door goed voetbal en veel kansen.

De tweede helft liet een vergelijkbaar beeld zien. Feyenoord domineerde en zocht naar een gaatje in de defensie van Excelsior, dat op z'n beurt loerde op een kans in de counter. Tot veel dreigende situaties voor een van de twee doelen leidde het aanvankelijk niet.

Feyenoord claimde een strafschop na een overtreding van Ryan Koolwijk op Eric Botteghin, maar vond geen gehoor bij scheidsrechter Björn Kuipers. Ook na het vasthouden van de Feyenoord-verdediger door Jurgen Mattheij wees de arbiter niet naar de stip.

De minimale marge bood Excelsior hoop op een volgende stunt tegen Feyenoord, dat aanvallend te onmachtig was om het karwei voortijdig af te maken en gaandeweg defensief meer begon te bibberen. De thuisploeg was via Milan Massop en Mattheij dicht bij de gelijkmaker. Jones voorkwam een Woudestein-complex bij Feyenoord, zoals Jan-Arie van der Heijden ten koste van een gele kaart een gevaarlijke Excelsior-aanval in de kiem smoorde.

Het bezoek aan Kralingen bleef daardoor voor Feyenoord zonder schade. Door de overwinning heeft de kampioen na twee duels de maximale score te pakken, waarmee het zich in punten naast Vitesse en VVV-Venlo nestelde. Excelsior blijft staan op drie punten.