Feyenoord begint CL-poulefase voor het eerst met driepunter

De overwinning van Feyenoord op Celtic bezorgt de ploeg van Arne Slot de gedroomde start aan de poulefase van de Champions League. De Rotterdamse club telt zes deelnames aan het toernooi sinds de poulefases er bijna dertig jaar geleden werden ingevoerd, en voor het eerst beginnen ze met een driepunter.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
Celtic
Celtic

De eerste keer dat de Rotterdammers meededen was in 1997, toen was de eerste opponent Juventus. In Turijn ging de formatie van Leo Beenhakker met ruime cijfers over de knie: Alessandro del Piero had er na elf minuten al twee inliggen. Jean-Paul van Gastel scoorde tegen, maar door onder meer goals van Filippo Inzaghi en Zinédine Zidane werd het 5-1. Twee jaar later ging het al beter: in De Kuip zorgden goals van Kees van Wonderen en Fredi Bobic voor een 1-1 remise met Borussia Dortmund.

In 2001 verspeelde Feyenoord onder Bert van Marwijk een 0-2 voorsprong in Moskou. Spartak kwam goals van Paul Bosvelt en Jon Dahl Tomasson te boven en sleepte nog een punt uit de brand in het eigen Luzhniki. Een jaar later opende Feyenoord opnieuw met een gelijkspel: Pierre van Hooijdonk schoot een vrije trap raak tegen Juventus om de eindstand op 1-1 te bepalen. Daarna verdween Feyenoord een poos uit de Champions League.

De rentree in 2017 werd geen feest: Manchester City liet de ploeg van Giovanni van Bronckhorst alle hoeken van het eigen veld zien, halverwege de eerste helft stond het 0-3 en uiteindelijk werd het 0-4. Zodoende was er een zesde poging voor nodig om eindelijk eens met een overwinning te beginnen aan een Champions League-avontuur: tegen Celtic lukte het dinsdagavond.