Ferencváros alleen nog groots door haar verleden

Reacties

Na vijftig jaar is Go Ahead Eagles terug op het Europese podium. De Deventer ploeg ontmoet in Ferencváros een club die probeert de grootsheid van weleer terug te krijgen.

Ferencváros alleen nog groots door haar verleden

Ferencváros heeft een grote naam opgebouwd in het Hongaarse voetbal, met onder andere 28 nationale titels als bewijs. In 1965 werd bovendien de Jaarbeurssteden-beker gewonnen, in het jaar dat Go Ahead tegen Celtic debuteerde in Europees verband.

Maar in 2004 werd voor het laatst het landskampioenschap gevierd, hetgeen laat zien dat de reputatie van Ferencváros vooral gestoeld is op het verleden. Vanwege de financiële wanorde moest de club in 2006 zelfs een stap terugzetten. Door het ontbreken van een licentie kwam het voor het eerst niet uit op het hoogste niveau.

Het duurde enige jaren voordat het verloren terrein was goedgemaakt. In de zomer van 2012 maakte trainer Ricardo Moniz zijn entree bij de populaire club, met als opdracht de volgende stap te zetten. In zijn kielzog maakten ook enige Nederlanders de overgang naar de Hongaarse hoofdstad, onder wie Julian Jenner, Arsenio Valpoort en Jack Tuyp. Maar het werd allerminst een doorslaand succes.

In december 2013 werd Thomas Doll aangesteld als vervanger van Moniz. Teleurstellende resultaten kostten de Nederlander zijn baan. Zijn Duitse opvolger bracht Ferencváros weer terug aan de top van het Hongaarse voetbal. Afgelopen seizoen werd een tweede plaats bemachtigd en beslag gelegd op de Hongaarse beker ten koste van kampioen Videoton.

Ferencváros heeft in Europa drie keer een Nederlandse club getroffen. In november 2004 was Feyenoord in de groepsfase de laatste, waar eerder PSV en Ajax de degens kruisten met de Hongaarse club. Veel succes was er voor Ferencváros niet, want alleen het duel met Feyenoord (1-1) ging niet verloren. De Hongaren hopen daar tegen Go Ahead Eagles verandering in te brengen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.