Fenomeen Ramos helpt Real aan zege en record Don Leo

Real Madrid heeft in de thuiswedstrijd tegen Deportivo La Coruña het record van Leo Beenhakker verbroken. Makkelijk ging het echter niet tegen Ryan Babel en consorten: 3-2. Weer was het Sergio Ramos die met een late kopbal de zege veiligstelde.

Trainer Zinedine Zidane hield met het oog op het WK voor clubs Karim Benzema, Cristiano Ronaldo en Luka Modric uit zijn selectie. Dat had zijn weerslag op het spel van zijn ploeg. Real domineerde weliswaar, maar tot echt grote kansen kwam het niet. In de eerste 25 minuten viel geen enkel schot tussen de palen te noteren, onder meer omdat Ramos over schoot uit een vrije trap. De beste kans was zelfs voor Deportivo, waar Ryan Babel meespeelde. Celso Borges kopte tegen de paal.

Vlak na rust kwam Real dankzij de individuele klasse van Álvaro Morata toch op voorsprong. De 24-jarige spits draaide na een pass van Isco weg bij zijn opponent en schoot van twintig meter onberispelijk raak. Daarmee leek de zevende zege in de laatste acht competitieduels – en ook het record van Beenhakker, die in 1988/89 34 duels op rij niet verloor – in de tas. Dat was buiten Joselu gerekend. De invaller toonde zich in de 63ste en de 65ste minuut twee keer uiterst koelbloedig: 1-2.

Met name de eerste goal van de Stoke City-huurling, een prachtig schot in de kruising, mocht Real zich aanrekenen. Casemiro treuzelde voor de eigen zestien en leverde de bal zomaar in. Invaller Mariano voorkwam in de 86ste minuut met een kopbal dat die fout een nederlaag betekende.

Vervolgens sleepte de Real de zege nog uit het vuur, omdat Ramos net als in de onbesliste Clásico van vorige week vlak voor tijd raak kopte, inmiddels zo'n beetje zijn handelsmerk. Real is alweer 35 duels ongeslagen en hield het gat met Barcelona op zes punten.

Real Sociedad – Valencia 3-2
Het in crisis verkerende Valencia reisde af naar nummer vijf Real Sociedad in de wetenschap dat het de laatste zeven competitieduels vier keer had verloren en drie keer een punt pakt. Al snel werd duidelijk dat daar in San Sebastián geen punten bij zouden komen. Spits Willian José zette de thuisclub met twee kopballen binnen 24 minuten op voorsprong. Trainer Cesare Prandelli, die de club sinds zijn aanstelling niet uit de degradatiezone heeft kunnen loodsen, voelde de bui toen al hangen.

Uit een strafschop bracht Dani Parejo de spanning in de 36ste minuut terug, maar invaller Juanmi herstelde de marge in de extra tijd weer tot twee treffers. De eerste competitietreffer van Zakaria Bakkali kwam te laat, zoals ook de door Diego Alves gestopte strafschop in de zestigste minuut niets opleverde. De Braziliaanse Valencia-doelman verbeterde wel zijn eigen record en heeft nu twintig penalty's gepakt in La Liga. Het is een van de weinige lichtpuntjes in Mestalla dit seizoen.