Valencia: kweekvijver, handelshuis en degradatiekandidaat

Reacties

In de vijftiende speelronde van de Primera División neemt Valencia het op tegen Real Sociedad (zaterdag, aftrap 16.15 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven over de gevallen topclub.

Valencia: kweekvijver, handelshuis en degradatiekandidaat

Drie zeges in veertien wedstrijden, twaalf punten en een zeventiende plaats. Tel daar een wegens geldproblemen onafgebouwd nieuw stadion, zeven ontslagen trainers sinds 2012 en de onrust rond eigenaar Peter Lim bij op en het aanhoudende crisisverhaal van Valencia is rond. De vrije val van Valencia is er een in slow motion.

Alleen in transferperiodes wordt Valencia nog in een adem genoemd met de Europese grootmachten. Dan draait het handelshuis op volle toeren. Vijftien jaar na de verloren Champions League-finale tegen Bayern München en twaalf jaar na de laatste landstitel bouwt Cesare Prandelli met de jongste selectie van de Primera División aan de nieuwe toekomst van Los Che. Deels noodgedwongen weliswaar.

Gretig sloegen de topclubs afgelopen zomer weer toe, tot vreugde van spelersmakelaar Jorge Mendes en zijn collega's. Shkodran Mustafi, André Gomes en Paco Alcácer vertrokken. De volgende in de rij staan alweer klaar, met vooraan spelers als João Cancelo, José Gaya, Álvaro Medrán en Santi Mina (foto).

José Gaya (21 jaar)
Geboren in de regio Valencia, groot geworden bij de regionale trots. Sinds het seizoen 2014/15 is Gaya niet meer weg te denken uit het basiselftal van de traditieclub. De linksback is een dribbelaar in de geest van Jordi Alba en Juan Bernat, zijn voorgangers en tevens vleugelverdedigers met een ontembare aanvalsdrift. Gaya werd al verband gebracht met Real Madrid, Arsenal en Chelsea. Hij vecht tegen degradatie onder het oog van de absolute top.

Álvaro Medrán (22 jaar)
Een product van La Fábrica, de jeugdopleiding van Real Madrid. Medrán was een van de weinigen voor wie de hoofdmacht bij Real geen onbereikbaar station was. De middenvelder debuteerde onder Carlo Ancelotti in La Liga en de Champions League, maar was geen 'blijvertje'. Dat neemt niet weg dat de Spanjaard over het totaalpakket beschikt. Een goed schot, een ware balveroveraar en in staat het spel te regisseren. Op 22-jarige leeftijd is Medrán klaar om aan de zijde van routinier Dani Parejo zijn belofte in te lossen.

Santi Mina (21 jaar)
Tien miljoen euro betaalde Valencia anderhalf jaar geleden voor het wonderkind van Celta de Vigo, wiens behendigheid voor Los Che een van de redenen is om op te veren op de tribunes in Mestalla. Op een goede dag is de behendige vleugelspits de grootste bron van gevaar. Zo bewees hij vorig seizoen tweemaal tegen Barcelona. Eerst door in Mestalla de eindstand op 1-1 te bepalen uit een vlijmscherpe counter, later in Camp Nou. Daar vertolkte Mina met een raak schot in de verre hoek een hoofdrol bij de 1-2 zege. Het huidige seizoen wordt vooralsnog gekenmerkt door wisselvalligheid.

Samen vormen de jongelingen de hoop van Valencia en tevens de pronkstukken in de etalage van Lim. Het is de paradox waar Valencia-supporters aan onder doorgaan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.