Fenerbahçe klaart de klus thuis tegen Celtic

Fenerbahçe heeft zich geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League door Celtic in eigen huis op 1-1 te houden. Door een rode kaart voor Diego (foto) leek overwintering in de slotfase nog even in gevaar te komen.

Ajax moest hopen op een overwinning van Celtic om kans te houden op een plaats in de knock-outfase, maar de Schotten begonnen al slecht op Turkse bodem. Mehmet Topal loste kort na de aftrap een eerste waarschuwingsschot, maar keeper Graig Gordon voorkwam ternauwernood een achterstand door de bal tegen de paal te tikken.

In de 39ste minuut moest de doelman alsnog vissen en daar was hij zelf grotendeels schuldig aan. Gökhan Gönül verstuurde een dieptepass in de richting van Lazar Markovic, die Gordon op zich af zag komen. De keeper verzuimde de bal echter te onderscheppen, waarna de Serviër vanuit een moeilijke hoek de bal in het lege doel schoof: 1-0.

Het was Diego die Fenerbahçe in de problemen bracht door van het veld gestuurd te worden. De Braziliaan kreeg vroeg in de wedstrijd geel na een opstootje en ontving halverwege de tweede helft zelfs een directe rode kaart vanwege natrappen. Het numerieke overwicht inspireerde het al uitgeschakelde Celtic tot een offensief en dat bleek niet zonder succes.

Uit een voorzet van Mikael Lustig kopte invaller Kris Commons namelijk de gelijkmaker binnen. Die stand moest het tiental van Fenerbahçe, waar de licht geblesseerde Robin van Persie niet bij de wedstrijdselectie zat, nog een kwartier verdedigen om zeker te zijn van overwintering in Europa. Door de ruimtes klein te houden en geen risico's te nemen, slaagden de Turken in die missie.