Fener heeft wonder nodig, PAOK mag hopen op debuut

Er moet een wonder gebeuren wil Arsenal zich niet voor de zestiende keer op rij voor het hoofdtoernooi van de Champions League plaatsen na een makkelijke zege bij Fenerbahçe. Het PAOK Saloniki van Huub Stevens mag hopen op een debuut in het miljoenenbal na een gelijkspel bij Schalke 04.

Fenerbahçe - Arsenal 0-3
Hoewel Arsenal getuige de 3-1 thuisnederlaag van afgelopen zaterdag tegen Aston Villa niet in beste vorm steekt, waren Fenerbahçe en Dirk Kuijt nauwelijks in staat om The Gunners in het eigen Sükrü Saraçoglu-stadion serieus tegenstand te bieden. Tekenend voor de Turkse passiviteit was dat een afstandsschot van Kuijt kort na rust de eerste serieuze poging op het doel van Wojciech Szczesny was.

Ook in defensief opzicht legde Fenerbahçe The Gunners geen strobreed in de weg. In de eerste helft was de ploeg van manager Arsène Wenger nog niet in staat dat uit te buiten, maar na rust sloeg de vanwege de uitblijvende transfers bekritiseerde club genadeloos toe. Met name Aaron Ramsey, Jack Wilshere en Theo Walcott zorgden met passes en dribbelacties voor veel gevaar.

Zes minuten na rust stond Ramsey met een steekpass op Walcott aan de basis van de 0-1. Kieran Gibbs (foto boven in duel met Kuijt) kon uit een voorzet van Walcott binnentikken. Dertien minuten later was Ramsey zelf de doelpuntenmaker, toen hij vrijuit mocht opstomen richting het Turkse zestienmetergebied en Volkan Demirel van afstand passeerde.

Jack Wilshere was met zijn dribbels, passes en schoten een lastpak voor Fenerbahçe. Ook aanvaller Pierre Webó ondervindt de kracht van de 21-jarige middenvelder.

Na een overtreding van Michal Kadlec op Walcott kon Olivier Giroud vanaf de strafschopstip zelfs nog voor 0-3 zorgen. En de score had nog hoger uit kunnen vallen als Volkan bij pogingen van Wilshere en Walcott niet reddend had opgetreden. Fenerbahçe perste er in de laatste minuten zowaar nog een wanhoopsoffensief uit, maar de Arsenal-defensie gaf geen krimp.

Zodoende wordt het voor Fenerbahçe nog een hels karwei om zich via de play-offs voor de Champions League te plaatsen tijdens de return van volgende week dinsdag in Londen. Een dag na het besluiten van het tweeluik met Arsenal krijgt de Turkse club van het internationale gerechtshof CAS bovendien te horen of het überhaupt wel mag uitkomen in Europa of dat er uitsluiting volgt vanwege matchfixingschandalen uit 2011.

Schalke 04 - PAOK Saloniki 1-1
Zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar in de spits had Schalke 04 in de eigen Veltins Arena de grootste moeite om afstand te nemen van het PAOK Saloniki van voormalig Schalke-coach Huub Stevens. Schalke kwam dertien minuten voor rust weliswaar op voorsprong dankzij een geplaatst schot van Jefferson Farfán, dat via de binnenkant van de paal langs de aan de grond genagelde doelman Jacobo rolde, maar was niet in staat veel te creëren.

Na de onderbreking had PAOK zelfs het betere van het spel. Lang leek Schalke de defensieve stellingen gesloten te kunnen houden, totdat de deze zomer van Fenerbahçe overgekomen Miroslav Stoch de bal vanaf 25 meter in de verre hoek langs Schalke-sluitpost Timo Hildebrand krulde. Even daarvoor was de voormalige aanvaller van FC Twente ook al dicht bij een doelpunt geweest met een schot van afstand.

Voor Huub Stevens stond de uitwedstrijd tegen Schalke 04 in het teken van het weerzien met oude bekenden. Hier schudt hij technisch directeur Horst Heldt de hand.

Het leek wel of Schalke die tegentreffer nodig had om weer wakker te worden, want in de slotfase ging het onder aanvoering van captain Benedikt Höwedes nog op zoek naar de 2-1. De 25-jarige verdediger wierp zich op als gelegenheidsaanvaller, maar miste de kalmte van een spits toen hij tien minuten voor tijd oog in oog kwam met Jacobo.

Ludogorets Razgrad - FC Basel 2-4
De kans dat het Ludogorets Razgrad van Mitchell Burgzorg en de onlangs van Willem II overgekomen Virgil Misidjan in de Champions League uitkomt lijkt nihil. Met de debuterende Misidjan als invaller ging de kampioen van Bulgarije in Sofia met 4-2 onderuit tegen FC Basel.

De Zwitserse kampioen stond na vijftig minuten nog met 2-1 achter, maar trok de wedstrijd vervolgens volledig naar zich toe door treffers van Mohamed Salah, Giovanni Sio en Fabian Schär, die uit een strafschop scoorde.