Felipe Anderson, voormalig slaapwandelaar van Santos

Reacties

VI-redacteur Tim Vos blikt vooruit op de veertiende speelronde van de Serie A. Dit keer over Felipe Anderson, de Braziliaanse dribbelaar die bij Lazio hard op weg is zijn belofte in te lossen.

Felipe Anderson, voormalig slaapwandelaar van Santos

'Hij leek vanavond wel Cristiano Ronaldo'. Sinisa Mihajlovic heeft in zijn loopbaan toch al heel wat grootheden aan het werk gezien, maar de Servische oud-speler kan zijn ogen nauwelijks geloven als Felipe Anderson in januari 2015 een ware plaag voor de defensie van Sampdoria is en met één goal en twee assists Lazio naar een 3-0 overwinning leidt. 'Hij was met afstand de man van de wedstrijd. Hoe ik hem had afgestopt? Ik had hem zeker een paar schoppen verkocht, maar dan moet je hem wel kunnen bijhouden!'

De woorden van de toenmalig Sampdoria-coach zullen Felipe Anderson als muziek in de oren hebben geklonken. Als hij in oktober 2010 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakt voor Santos zijn de verwachtingen hooggespannen. Ook Neymar speelt dan nog bij de Braziliaanse topclub, maar heeft in zijn eerste honderd wedstrijden dan al zoveel indruk gemaakt dat iedereen het erover eens is dat hij spoedig wordt opgepikt door de Europese top. En dus is het aan Felipe Anderson om in de voetsporen van het één jaar oudere supertalent te treden.

Het blijkt een zware opgave. Waar Neymar in zijn eerste volledige jaar veertien keer scoort, blijft de teller voor Felipe Anderson op het schamele aantal van één treffer staan. Zelfs een vaste basisplaats veroveren zit er niet in, tot woede van trainer Muricy Ramalho. Felipe Anderson krijgt het verwijt zijn wedstrijden slaapwandelend af te werken en zou een 'fabrieksfoutje' hebben. 'Spelers bij grote clubs moeten weten hoe ze moeten presteren. Hier bij Santos kan je niet het eeuwige talent uithangen.' Ook bij de fans wordt Felipe Anderson daarom nooit populair.

In de zomer van 2013 komt de interesse van Lazio dan ook als een geschenk uit de hemel. Enkele dagen nadat Neymar zijn langverwachte megatransfer naar Barcelona afrondt, tellen de Romeinen het bescheiden bedrag van 7,5 miljoen euro neer voor zijn gedoodverfde opvolger. Maar ook in de Italiaanse hoofdstad heeft de talentvolle dribbelaar moeite zijn belofte in te lossen. Totdat het in de laatste maand van 2014 ineens gaat lopen, met vijf goals en vijf assists in vijf wedstrijden en een absolute hoofdrol tegen Internazionale, Sampdoria én rivaal AS Roma.

En dus staan de Europese topclubs in de zomer van 2015 in de rij voor Felipe Anderson. Manchester United heeft bijna vijftig miljoen euro over voor de Serie A-sensatie, maar Lazio-voorzitter Claudio Lotito wil tien miljoen meer. Directeur Igli Tare zou later verklaren dat het een foute beslissing was geweest om het megabod van United af te wijzen. 'Maar we dachten dat zijn martkwaarde nog verder zou stijgen, omdat we ons voor de Champions League hadden geplaatst.' Het blijkt een misvatting. Lazio wordt in de voorronde uitgeschakeld door Bayer Leverkusen.

Het blijft onrustig rond Felipe Anderson. Elke transferperiode is er wel weer sprake van een megabod uit Manchester, maar met de laatste maand van 2016 in zicht speelt De Muis van Rome nog steeds in het lichtblauw van Lazio. Dat doet met een Felipe Anderson in topvorm weer mee om de bovenste plekken in de Serie A. Afgelopen zondag nog opende de Braziliaan op fraaie wijze de score tegen Genoa (3-1, foto). Met de sluimerende interesse van Chelsea en Internazionale zullen ook in januari de miljoenenbedragen ongetwijfeld weer over tafel vliegen.

Ook in eigen land wordt Felipe Anderson inmiddels voor vol aangezien. In juni 2015 debuteert hij voor Brazilië en dit jaar beleeft de 23-jarige dribbelaar het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière door aan de zijde van Neymar olympisch goud te winnen in Rio de Janeiro. Er gaat een rel aan vooraf met Lazio, dat hem niet wil laten gaan, waarna Felipe Anderson niet op de training verschijnt. Als hij zijn excuses aanbiedt, mag hij toch naar Rio. 'Dit is een droom die uitkomt.' Veel tijd om te dromen is er niet, want de status van slaapwandelaar is Felipe Anderson allang ontgroeid.

Programma
Torino 26-11
18:00
Chievo
Empoli 26-11
20:45
AC Milan
Palermo 27-11
12:30
Lazio
Bologna 27-11
15:00
Atalanta Bergamo
Cagliari 27-11
15:00
Udinese
Crotone 27-11
15:00
Sampdoria
Genoa 27-11
15:00
Juventus
AS Roma 27-11
20:45
Pescara
Napoli 28-11
19:00
Sassuolo
Internazionale 28-11
21:00
Fiorentina
De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt sinds 1 november in de winkel.
Bestel nu in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.