FC Utrecht geeft AZ opnieuw pak slaag

AZ heeft in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht verzuimd de derde plaats weer over te nemen van Feyenoord. Net als eind vorig jaar gingen de Alkmaarders keihard onderuit tegen de ploeg van trainer Robby Alflen: 6-2. Utrecht is daardoor alweer vier duels ongeslagen en staat inmiddels elfde. AZ is vierde met een punt minder dan Feyenoord.

AZ was geen schim van de ploeg die de laatste weken met sterk spel oprukte naar de derde plaats. In zekere zin kondigde de forse nederlaag zich vorige week echter al aan, toen het elftal van trainer John van den Brom goed wegkwam met een 2-0 zege op Willem II. Utrecht was zondag minder genadig voor de net als vorige week weinig daadkrachtige bezoekers en bood het thuispubliek zo een hoop vermaak, een belangrijke doelstelling voor dit seizoen.

Want waar AZ in de laatste wedstrijd voor de winterstop nog binnen 37 minuten met 3-0 achter stond tegen Utrecht, was dat nu al binnen zeventien minuten het geval. Willem Janssen (foto) opende na twee minuten de score met een kopbal uit een voorzet van Sébastien Haller, die een kwartier later zelf uiterst koelbloedig bleef vanaf de stip. Tussendoor had Mark Diemers – net als eind vorig jaar in Alkmaar – van afstand prachtig raak geknald.

AZ-trainer John van den Brom wisselde in de rust zijn gehele voorhoede, maar het mocht niet baten.

AZ hield de schade vervolgens beperkt, maar speelde in aanvallend opzicht weinig klaar. Van den Brom probeerde dat te veranderen door na rust zijn gehele voorhoede te vervangen. Met Aron Jóhannsson, Guus Hupperts en Muamer Tankovic als vervangers van Steven Berghuis, Robert Mühren en Dabney dos Santos leek AZ heel even een comeback te ontketenen. Tien minuten na rust zorgde Jóhannsson na een leep balletje van Hupperts voor aansluiting.

De eerste uitnederlaag sinds 18 oktober (3-0 bij PSV) bleek echter onoverkomelijk. Na onnodig hands van Wesley Hoedt mocht Haller in de 69ste minuut opnieuw aanleggen vanaf elf meter. Weer stuurde de Franse spits AZ-doelman Esteban met groot gemak de verkeerde hoek in. Invaller Kristoffer Peterson zette vervolgens de kroon op de overwinning. De Zweedse spits, hersteld van de kaakbreuk die toenmalig ploeggenoot Anour Kali hem toebracht, krulde de bal in de verre hoek.

Die prachtige goal was echter niet het slotakkoord dat de galavoorstelling van Utrecht verdiende. Mattias Johansson passeerde Robbin Ruiter twee minuten voor tijd nog via het been van Gévero Markiet (5-2). Kort daarna stond de eindstand wél op het scorebord, toen Edouard Duplan op aangeven van Yassin Ayoub binnentikte. Utrecht pakte in de laatste drie thuisduels daarmee niet alleen zeven punten, maar scoorde ook liefst twaalf keer (6-1 tegen FC Dordrecht, 0-0 tegen Feyenoord).