FC Utrecht en AZ schieten weinig op met gelijkspel

AZ en FC Utrecht hebben zaterdagavond hun onderlinge duel besloten met een 1-1 gelijkspel. Utrecht is zodoende door een reeks van acht opeenvolgende duels zonder zege nog niet uit de degradatiezorgen, terwijl de ploeg van Dick Advocaat dure punten laat liggen in de strijd om een Europees ticket.

In de eerste helft was AZ de gevaarlijkste ploeg. Vooral Roy Beerens toonde zich bedrijvig. Dat de buitenspeler aan de basis stond van het openingsdoelpunt was daarom niet verrassend. Na een goede actie lepelde hij de bal op het hoofd van de Amerikaan Aron Jóhannsson, die al koppend op ietwat rommelige wijze zijn veertiende competitiedoelpunt maakte: 1-0.

Met die stand zochten de ploegen de kleedkamers op. Jens Toornstra zette na rust de toegenomen strijdlust bij FC Utrecht om in de gelijkmaker. In de 55ste minuut krulde hij een vrije trap zeer fraai in de kruising, zijn tiende goal van het seizoen.

Ondanks aandringen van AZ en het inbrengen van Utrecht-stormram Danny Koevermans, die zijn oude ploeg trof, bleef het bij 1-1 ondanks opnieuw een fraaie vrije trap van Toornstra die maar net over de kruising vloog. Daardoor eindigde de ontmoeting tussen AZ en Utrecht in Alkmaar voor de derde keer in de historie in een gelijkspel. Dit was de 34ste keer dat het affiche op het programma stond.

Hoewel Utrecht (pas) het vijfde punt in uitduels pakte en knap terug kwam van de achterstand, blijft de stand in de competitie penibel. De ploeg van trainer Jan Wouters is dertiende met slechts vier punten meer dan hekkensluiter Roda JC. AZ is zevende en heeft vier punten achterstand op nummer vijf PSV. Nummer zes SC Heerenveen, dat zondag nog aantreedt bij Ajax, heeft twee punten meer.

Blijdschap bij AZ. Later zou FC Utrecht die jubelstemming nog verpesten.