FC Twente veroordeelt mager Ajax tot UEFA Cup-toernooi

Het seizoen van Ajax is geëindigd in een grote teleurstelling. De overgebleven prijs in de vorm van een plaats in de voorronde van de Champions League ging verdiend naar FC Twente (0-0).

FC Twente, dat in Amsterdam een 2-1 voorsprong verdedigde, kwam in de return eigenlijk nauwelijks in de problemen. De Enschedese formatie kon het zichzelf verwijten dat het Ajax niet eerder op de knieën had gekregen. Met name Youssouf Hersi was in de tweede helft meerdere keren dicht bij een treffer. Ajax stelde daar in de tweede 45 minuten bitter weinig tegenover. De Amsterdammers maakten een ontredderde indruk en kregen zes minuten voor tijd pas de eerste kans na rust. Keeper Sander Boschker bokste een afstandsschot van Luis Suárez weg, zoals hij niet veel later een vrije trap van Klaas-Jan Huntelaar onschadelijk maakte. Boschker ontpopte zich tot de beul van Ajax. De ervaren doelman weerhield in de blessuretijd Rasmus Lindgren van de noodzakelijke Amsterdamse treffer en hielp FC Twente daarmee aan een plaats in de voorportaal van de Champions League. Op basis van beide duels was de kwalificatie van FC Twente verdiend. Ajax had alleen in de eerste helft echt aanspraak kunnen maken op succes. Suárez en Bruno Silva hadden kansen gekregen. Dat was te mager om John Heitinga en Edgar Davids een mooi afscheid te geven. Ajax moet genoegen nemen met een plaats in het UEFA Cup-toernooi. </p><p>