N'Kufo helpt FC Twente aan voordeel tegen Ajax

FC Twente heeft de beste papieren zich te plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Dankzij twee doelpunten van Blaise N'Kufo versloegen de Tukkers Ajax met 2-1.

In Emmen, waarin Twente als gastheer optrad omdat het eigen Arke Stadion wordt verbouwd, won de ploeg die daar het meeste recht op had. Twente begon sterker dan Ajax en herstelde zich uitstekend van een fase waarin de Amsterdammers beter waren geweest en op voorsprong waren gekomen.

Ajax kwam er vanwege vroeg storend werk van Twente in de beginfase niet aan te pas. De gasten waren echter vlak voor en vlak na rust echter wél gevaarlijk, terwijl Twente nauwelijks nog iets had afgedwongen. Luke Wilkshire versperde net op tijd de doorgebroken Gabri de weg en Klaas-Jan Huntelaar raakte binnen een minuut het zijnet en de paal.

De voorsprong van Ajax kwam dan ook niet geheel onverwacht. Na een één-twee met Kenneth Perez kreeg Luis Suárez vrije doortocht. De Uruguayaan was zijn belagers te snel af en scoorde door de bal laag in de verre hoek te schieten: 0-1.

Die belangrijke uitgoal leek Ajax een riante uitgangspositie te verschaffen, want Twente bleef aanvallen zonder gevaarlijk te worden. Een omstreden strafschop hielp de Tukkers echter een handje. Jan Vertonghen kreeg de bal tegen de hand in het strafschopgebied, maar het was onduidelijk of er opzet in het spel was. Scheidsrechter Ben Haverkort oordeelde van wel en legde de bal op de stip.

N'Kufo zette zich achter de bal en schoot onberispelijk raak: 1-1. Het was zijn honderdste officiële treffer in dienst van de Tukkers en maakte hem na clubicoon Jan Jeuring de tweede speler ooit van FC Twente die die magische grens bereikt.

De Zwitser herhaalde zijn kunststukje tien minuten later. Youssouf Hersi stuurde invaller Stein Huysegems weg, die de bal bij N'Kufo bezorgde. Hoewel de kans niet heel erg moeilijk was, rondde de spits het wederom fraai af.

In de slotfase bleef Twente goed voetballen en ging het op zoek naar een derde treffer. Ajax leek de schade zoveel mogelijk te willen beperken en slaagde in die opzet. Door de 2-1 uitslag begint Twente op 18 mei met een voordelige marge in de Amsterdam Arena, maar is Ajax zeker niet kansloos.