FC Twente overleeft ondanks snelle rode kaart Boschker

FC Twente heeft zich woensdagavond in Portugal een goede uitgangspositie verschaft voor de vierde en laatste kwalificatieronde in de Champions League. De ploeg van trainer Steve McClaren hield in Estádio José Alvalade met tien man stand tegen Sporting Lissabon, met een hoofdrol voor Twente-doelman Nikolay Mihaylov (0-0).

FC Twente stelde in de heenwedstrijd van de derde voorronde de defensie van Sporting in de openingsfase voor problemen. Met name Miroslav Stoch liet zien een waardige vervanger te zijn van Marko Arnautovic. De Chelsea-huurling claimde tevergeefs een strafschop na opzichtig over het been van Daniel Carrico te vallen. Ook Bryan Ruiz deed van zich spreken, terwijl Kenneth Perez uit een vrije trap keeper Rui Patrício op de proef stelde.

Maar opbouwend maakte de Enschedese een slordige indruk. De Twentse verdedigers en middenvelders grossierden in onnodig balverlies. Halverwege de eerste helft kwam dat de ploeg van Steve McClaren duur te staan.

Perez liet zich rond de middenlijn te gemakkelijk aftroeven, waarna Sander Boschker moest ingrijpen. De doelman gleed bij het uitlopen uit en was daardoor te laat om de bal voor de voeten van Hélder Postiga weg te plukken. De Portugese aanvaller was zo slim om over Boschker te vallen en zo Twente in een lastig parket te brengen. Scheidsrechter Felix Brych voelde zich namelijk gedwongen Twente dubbel te straffen. Niet alleen kreeg Boschker rood, maar Sporting mocht ook een strafschop nemen. Waar Boschker de schlemiel was, daar groeide zijn vervanger Nikolay Mihaylov uit tot de held van de avond te worden. De Bulgaarse Liverpool-huurling stopte de strafschop van João Moutinho knap en hield zijn doel schoon. FC Twente had de tweede helft de zaken verdedigend beter op orde. Sporting had wel een overwicht maar kreeg nauwelijks kansen. De ploeg van trainer Bento zocht tevergeefs zijn heil in schoten van afstand. FC Twente was zelfs dichter bij een doelpunt dan Sporting, dat na rust alleen in blessuretijd via Liedson gevaarlijk was. Theo Janssen nam van twintig meter het Portugese doel onder vuur. Keeper Rui Patrício liet zich bijna verrassen door het effect van het afstandschot. In de laatste minuut had Blaise N'Kufo de 0-1 op zijn voeten. De Zwitser was echter te moe om de kans te verzilveren.

Dat de treffer achterwege bleef deed niets af aan het feit dat FC Twente zich gelukkig mocht prijzen met het resultaat in Lissabon, dat uitzicht beidt op een vervolg op weg naar de Champions League. Volgende week dinsdag is de return in de Grolsch Veste.