FC Twente krijgt de kansen, Ajax pakt de punten

Ajax heeft een volgende reuzenstap gezet op weg naar de vierde landstitel op rij. De Amsterdammers versloegen het kansen verslindende FC Twente met ruime cijfers (3-0).

Volgens FC Twente-trainer Michel Jansen was de stemming positief in de aanloop naar de wedstrijd in Amsterdam. Dat goede gevoel vertaalde zich in de eerste helft ook in een aantal grote kansen. Maar juist de laatste, beslissende actie bleek afwezig bij de Enschedese formatie.

Youness Mokhtar, Felipe Gutiérrez en Robbert Schilder deden te weinig met de kansen, zoals ook Luc Castaignos zijn status van clubtopscorer niet waarmaakte. De spits ramde bal ongecontroleerd via de kruising hard over het Ajax-doel.

De misser was extra pijnlijk voor Castaignos, omdat hij tien minuten eerder zich ook al schuldig mocht voelen voor de Amsterdamse openingstreffer. Want de spits ging het duel niet aan met Stefano Denswil, die met een knappe kopbal in de lange hoek zijn eerste Eredivisie-treffer in zijn carrière maakte en Ajax aan een voorsprong hielp.

In de tweede helft had FC Twente last van eenzelfde euvel. Quincy Promes en Dusan Tadic kwamen tekort om Ajax-doelman Jasper Cillessen tot een redding te dwingen. Na bijna een uur moesten zij constateren dat de Amsterdammers wél raad wisten met de kansen.

Want in de 58ste minuut deelde Ajax de genadeklap uit. Bojan Krkic stuurde de opkomende Ricardo van Rhijn de diepte in, en uit diens breedtepassje was het een koud kunstje voor Lasse Schöne de marge te verdubbelen. De Spanjaard maakte in de 65ste minuut persoonlijk het karwei af met een fraai schot van afstand uit een nieuwe tegenstoot.

Door de resultaten in de Eredivisie heeft Ajax een gat geslagen van acht punten op nummer twee, die nu luistert naar de naam Feyenoord. FC Twente is door de nederlaag in Amsterdam naar de vijfde plaats afgezakt.