FC Twente door KNVB teruggezet naar categorie 1

Reacties

FC Twente is door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in categorie 1. Daarin zitten de profclubs wier financiële situatie zorgwekkend is en die als gevolg daarvan onder curatele van de KNVB worden geplaatst.

FC Twente door KNVB teruggezet naar categorie 1

Het verscherpte toezicht van de bond houdt in dat FC Twente uitgaven van boven de vijftigduizend euro zal moeten verantwoorden. Ook moet de club een financieel plan van aanpak overleggen dat erop gericht is binnen negen meetmomenten structureel terug te keren in categorie 2 of 3. Als FC Twente niet aan de opgenomen verplichtingen voldoet, kan de licentiecommissie sancties opleggen. Die variëren van een publieke waarschuwing, aftrek van telkens drie wedstrijdpunten tot – in het uiterste geval – intrekking van de licentie.

De degradatie naar categorie 1 is voor FC Twente een blamage. De Enschedeërs werden jarenlang beschouwd als een modelclub waar het ging om het voeren van een gezonde financiële huishouding. Uiteindelijk bleek ook FC Twente de laatste seizoenen structureel meer geld uit te geven dan er binnenkwam. Zo leed de club over het seizoen 2012/13 een netto verlies van achtenhalf miljoen euro. FC Twente trachtte dat te camoufleren door toekomstige tv-gelden te gebruiken om schulden te herfinancieren.

In het verlengde daarvan laat FC Twente de bestuurlijke organisatie onderzoeken. De club kreeg de laatste tijd in de media forse kritiek op het model, waarin Joop Munsterman (foto) als directeur het management aanstuurt en tevens voorzitter is van de raad van commissarissen, het orgaan dat het beleid moet controleren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.