FC Twente blijft zonder puntenverlies tegen Heerenveen

Ook na zes wedstrijden is FC Twente nog zonder puntenverlies. De ploeg van trainer Steve McClaren versloeg SC Heerenveen met 1-0 en blijft zodoende de Eredivsie-ranglijst aanvoeren. Dusan Tadic werd de matchwinner, door in de tweede helft een strafschop te benutten.

Trainer Marco van Basten liet Heerenveen aantreden in een verrassende 5-3-2-formatie. Jeffrey Gouweleeuw versterkte de verdediging en Jukka Raitala verving Youssef El Akchaoui, die niet eens op de bank plaats hoefde te nemen. Buitenspeler Daniel de Ridder mocht pas in de slotfase even meedoen.

Veel was er niet te genieten voor de supporters in de Grolsch Veste. Heerenveen deed weinig anders dan verdedigen, terwijl Twente de vindingrijkheid vaak miste om gevaarlijk te worden. Luc Castaignos was het vaakst dicht bij een doelpunt, maar de spits oogde onscherp. Zo kwam hij in de eerste helft een paar teenlengtes te kort om een afgemeten voorzet van Felipe Gutiérrez binnen te schieten.

Het was niet verwonderlijk dat de enige goal uit een standaardsituatie kwam. Ramon Zomer bracht Twente-middenvelder Gutiérrez naar de grond en mocht van geluk spreken dat hij eraf kwam zonder tweede gele kaart.

Oussama Tanane, een van de twee spitsen van Heerenveen, zou vannacht zomaar wakker kunnen liggen van een moment vlak voor rust. Hij stond alleen voor Twente-doelman Mihaylov en produceerde een makkelijk op te pakken rollertje, terwijl Finnbogason voor een leeg doel stond te wachten.

Het was het laatste wapenfeit van de Friezen, die na rust de helft van Twente nauwelijks meer hebben gezien. Zonder veel kansen te creëren kreeg Twente veel ruimte om aan te vallen. Dusan Tadic was tien minuten voor tijd met een kopbal nog dicht bij een verdubbeling van de score, maar hij vond keeper Nordfeldt op zijn weg.

Met de zege gaf Twente de pret vooraf een goed vervolg; aartsbisschop Desmond Tutu was te gast en verrichte de aftrap (zie foto en berichtenstroom). Bovendien is de ploeg van McClaren nog altijd de trotse lijstaanvoerder door als enige nog zonder puntenverlies te zijn na zes optredens. Foto: VI Images