FC Transfervrij: gratis af te halen in de zomer

Reacties

Vanaf 1 januari mogen spelers met een contract dat na dit seizoen afloopt met geïnteresseerde clubs gaan onderhandelen. VI zet een aantal interessante opties op een rijtje in een nieuwe editie van FC Transfervrij.

FC Transfervrij: gratis af te halen in de zomer

Doelman: Piet Velthuizen
Ooit stond Piet Velthuizen te boek als een de grootste keeperstalenten van ons land. Een basisplaats bij Vitesse, een debuut in Oranje, een transfer naar Spanje; de wereld lag aan Piets voeten. Van die weelde is anno 2015 weinig meer over. Velthuizen is vaste reserve bij Vitesse achter Eloy Room. Zijn laatste competitieduel dateert van 9 november 2014.

Velthuizen is nog altijd pas 29, hartstikke jong voor een keeper. De geboren Nijmegenaar bezit ontegenzeggelijk talent, maar heeft hij nog de drive om zijn carrière bij een kleinere club een nieuwe impuls te geven? Als het antwoord op die vraag 'ja' is, is de Eredivisie nog lang niet van Piet Velthuizen af.

Rechtsback: Dirk Marcellis
Door een ernstige knieblessure raakte hij bij AZ in de vergetelheid, maar Dirk Marcellis heeft zich ijzersterk teruggeknokt. Als rechtsback is hij een belangrijke kracht voor PEC Zwolle. Zijn knieproblemen zijn definitief voltooid verleden tijd.

Behalve doorzettingsvermogen brengt Marcellis ook een schat aan ervaring met zich mee. Bij AZ en PSV speelde hij Europees voetbal; daarnaast kwam hij drie keer uit namens Oranje, terwijl met 27 jaar zijn beste seizoenen er nog aan zitten te komen.

Centrumverdediger: Robbert Schilder
Controlerende middenvelder, linkshalf, linksback, centrale verdediger. Robbert Schilder is een multifunctionele speler pur sang. Het staat nu al vast dat FC Twente zijn aflopende contract niet gaat verlengen, want de 29-jarige linkspoot drukt te zwaar op de salarislijst van de Tukkers. Voor veel Eredivisie-clubs is deze ex-speler van onder meer NAC Breda en Ajax echter een gewaardeerde kracht.

Centrumverdediger: Joey van den Berg
We kenden hem als middenvelder, maar als centrale verdediger bij SC Heerenveen is Joey van den Berg een van de verrassingen van dit seizoen. Hij staat verdedigend zijn mannetje en is door zijn verleden als middenvelder offensief ook een meerwaarde. Met 29 jaar kan Van den Berg nog wel een paar jaartjes mee in de Eredivisie, en misschien nog wel een stapje hoger dan een club als Heerenveen.

Linksback: Nicolai Boilesen
De vergeten man van de Eredivisie! Hij maakte dit seizoen nog geen minuut voor Ajax, omdat hij in een eerder stadium weigerde zijn aflopende contract te verlengen. Zelfs bij Jong Ajax mag de 23-jarige Deen deze jaargang daarom niet meedoen. Hij zal daardoor even wat tijd nodig hebben om op gang te komen, maar deze dertienvoudig international van Denemarken kan voor veel clubs van toegevoegde waarde zijn.

Controlerende middenvelder: Stijn Schaars
Inmiddels is Stijn Schaars 31 jaar, maar onlangs bleek nog dat de PSV'er zo gretig is als een jonge hond. In Eindhoven is de middenvelder al een tijdje geen basisspeler meer, maar de ex-speler van Sporting Lissabon, AZ en Vitesse is wel een gewaardeerd selectielid. Met 23 interlands en de nodige wedstrijden in de Europa League en Champions League brengt deze linkspoot een schat aan ervaring met zich mee.

Rechtshalf: Tonny Vilhena
Tonny Vilhena is waarschijnlijk de populairste speler uit dit lijstje. Hij wees afgelopen zomer een transfer naar Sampdoria af, staat in de belangstelling van Southampton en Valencia. Een vertrek bij Feyenoord staat voor de twintigjarige middenvelder daarom zo goed als vast, al is het maar omdat hij zich de afgelopen periode met een aantal sterke optredens nog nadrukkelijker in de kijker heeft gespeeld.

Linkshalf: Stijn Wuytens
Stijn Wuytens is veel meer dan alleen een kilometervreter. De Belgische middenvelder is dit seizoen van grote waarde bij Willem II en speelde net als zijn broer tot nu toe alle duels van begin tot einde mee. Hij is pas 26 en lijkt rijp voor een stapje hogerop.

Rechtsbuiten: Christian Santos
Christian Santos liet er zondag na de winstpartij tegen Feyenoord (3-1) al weinig twijfel over bestaan: als hij in januari niet bij NEC vertrekt, dan is het in de zomer. Niet gek ook: met 27 jaar is dit het moment om een mooie transfer te maken. Bij NEC is de international van Venezuela spits, maar hij heeft in het verleden ook op de flanken en zelfs als linksback gespeeld. Wat wordt de volgende bestemming van deze stilist?

Spits: Michael de Leeuw
In een interview met Voetbal International wond Michael de Leeuw er onlangs ook geen doekjes om: hij is zo goed als zeker bezig aan zijn laatste periode bij FC Groningen. Afgelopen zomer lonkte al een lucratieve transfer naar China voor deze kopspecialist. Zou hij niets zijn voor een grote club in de Eredivisie?

Linksbuiten: Bartholomew Ogbeche
Het wordt voor SC Cambuur al een hels karwei om Bartholomew Ogbeche in januari aan boord te houden, laat staan in juli. Komende zomer kan voor Ogbeche (31) weleens het moment zijn waarop hij nog één keer een sportieve en financiële klapper wil maken, maar doet hij dat in binnen- of buitenland?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.