FC Porto nog ongeslagen, Real zwak op Duitse bodem

Reacties

De Champions League is toe aan de achtste finale. Voetbal International brengt acht opvallende feiten over de twee duels van woensdag: FC Basel-FC Porto en Schalke 04-Real Madrid.

FC Porto nog ongeslagen, Real zwak op Duitse bodem

FC BASEL - FC PORTO (AFTRAP 20.45 UUR)

● FC Basel bleef in vier van zijn laatste vijf thuisduels in de Champions League ongeslagen (W3, G1, V1). De enige nederlaag kwam tot stand in de afsluitende groepswedstrijd voor eigen publiek tegen Real Madrid op 26 november 2014 (0-1).

● FC Basel kan in het tweeluik met FC Porto voor het sinds het seizoen 1973/74 weer de kwartfinale van de strijd om de belangrijkste Europa Cup bereiken. Destijds sneuvelden de Zwitsers in die fase van het toernooi tegen Celtic (3-2 thuiszege, 4-2 uitnederlaag).

● FC Porto staat voor de zevende keer in de achtste finale van de Champions League sinds het gouden seizoen 2003/04, toen de club het toernooi won. In vijf van de zes eerdere achtste finales moesten de Portugezen hun meerdere erkennen in hun tegenstander. Alleen in het seizoen 2008/09 tegen Atlético Madrid bleef de club overeind.

● FC Porto bleef in de groepsfase van dit CL-seizoen ongeslagen (W4, G2) en leed thuis én uit maar één nederlaag in de laatste veertien Europese wedstrijden. Dat betrof de kwartfinale tegen Sevilla in de strijd om de Europa League van vorig seizoen (4-1).

De eindstand bij de laatste ontmoeting tussen Schalke 04 en Real Madrid in Gelsenkirchen.
De eindstand bij de laatste ontmoeting tussen Schalke 04 en Real Madrid in Gelsenkirchen.

SCHALKE 04 - REAL MADRID (AFTRAP 20.45 UUR)

● Schalke 04 maakt een slechte reeks door tegen Spaanse tegenstanders. De club uit Gelsenkirchen kon maar twee van zijn laatste vijftien duels met Spaanse clubs in winst omzetten en leed acht keer een nederlaag. Vijf wedstrijden eindigden onbeslist.

● Schalke presteert in de Champions League de laatste seizoenen zeer wisselvallig voor eigen publiek. In de Veltins Arena mondden slechts vier van de laatste twaalf duels uit in een overwinning, tegen drie remises en vijf nederlagen. Schalke hield in die reeks maar drie keer zijn doel schoon en incasseerde 27 goals.

● Real Madrid won vorig seizoen in de achtste finale van de strijd om de Champions League met 6-1 op bezoek bij Schalke, maar desondanks is de balans op Duitse bodem belabberd. De Koninklijke won in totaal maar drie van zijn 27 Europese duels op bezoek bij Duitse clubs (G6, V18).

● Cristiano Ronaldo staat na 113 wedstrijden op 73 doelpunten in het hoofdtoernooi van de Champions League, twee minder dan recordhouder en rivaal Lionel Messi. Cristiano Ronaldo was in dienst van Real Madrid goed voor 57 CL-goals in 57 wedstrijden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.