FC Oss degradeert na oorwassing uit Jupiler League

De zinderende ontknoping in de Jupiler League kent in FC Oss de eerste degradant in de historie van de competitie. Concurrenten Telstar en Fortuna kwamen met de schrik vrij.

MVV-FC Oss 5-1 (ruststand 1-1)De wedstrijd in Maastricht startte volgens een rampscenario voor de geplaagde ploeg van trainer Hans de Koning. Al in de vijfde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Middenvelder Tom Daemen nam de bal na een klutssituatie ineens op de slof en passeerde op fraaie wijze doelman Wilko de Vogt. De Ossenaren wisten zich met de situatie lange tijd geen raad. De ploeg speelde slordig en kwam in de eerste helft tot slechts één kans, kort voor de rust. Het eerste schot was wél meteen raak. Johan Plat brak door op rechts en bediende met een fraaie voorzet Aziz Moutawakil. De kleine aanvaller knikte bij de tweede paal binnen.

Kort na rust veerden de Ossenaren opnieuw op nadat het bericht was binnen gesijpeld dat Eindhoven tegen Telstar op voorsprong was gekomen. Héél even gaf FC Oss de rode lantaarn over aan Telstar, maar daar kwam snel verandering in. MVV liep na een uur spelen in twee minuten tijd uit naar een 3-1 voorsprong. Tot overmaat van ramp moest verdedigende middenvelder Mike Thijssen enkele minuten later ook nog eens het veld verlaten met zijn tweede gele kaart. De toegekende strafschop werd vervolgens feilloos binnengeschoten door Tom Daemen, die zijn derde treffer van de avond maakte: 4-1. Faty Papy bracht de eindstand kort voor tijd zelfs nog op 5-1.

Voor FC Oss komt met de nederlaag, de negentiende van het seizoen, een voorlopig einde aan het betaalde voetbal. De Brabanders hebben de twijfelachtige eer de eerste degradant in de historie van de Eerste Divisie te zijn. Telstar-FC Eindhoven 1-2 (ruststand: 1-1)De eerste helft in Velsen kende een identiek scoreverloop als de wedstrijd van FC Oss. De Velsenaren kwamen snel op achterstand (doelpunt Patrick N'Koyi), maar trokken de stand kort voor de thee via clubtopscorer Glynor Plet gelijk. De ruststanden betekenden dat FC Oss virtueel gedegradeerd was.

Een luttele honderd seconden na de hervatting was de situatie compleet anders: Patrick N'Koyi dompelde met zijn tweede treffer (1-2) heel Velsen in rouw. Immers, verlies tegen Eindhoven zou cruciaal zijn indien Oss een punt zou vergaren. Halverwege stónd Oss daadwerkelijk op een gelijkspel. Echter, de ploeg van trainer Marcel Bout kreeg hulp vanuit Maastricht. MVV liep in kort tijdsbestek uit naar een ruime winst op FC Oss, waardoor de nederlaag tegen FC Eindhoven nog slechts voor de statistieken van belang was. FC Zwolle-Fortuna Sittard 3-0 (ruststand 1-0)De vroege achterstanden van FC Oss en Telstar werden in het bezoekersvak in Zwolle met gejuich ontvangen. Bij puntenverlies van deze concurrenten zou het eigen resultaat tegen topploeg FC Zwolle immers niet meer van belang zijn. En dat was maar goed ook. De Fortunezen waren zelfs tegen een plichtmatig FC Zwolle onmachtig. De thuisploeg nam na een halfuur spelen de leiding. Danny Schreurs leverde een prima voorzet af op Cecilio Lopes. Deze tikte van dichtbij binnen.

Eldridge Rojer verdubbelde kort na rust de score en vlak voor tijd maakte Danny Schreurs zelfs nog de 3-0. De onmachtige ploeg van trainer Roger Reijners was zodoende genoodzaakt te hopen op gunstige uitslagen op de andere velden. Deze vielen met verliespartijen van concurrenten FC Oss en Telstar gunstig uit voor Fortuna, waardoor de Limburgers ook volgend seizoen in de Jupiler League te bewonderen zijn. Trainer Roger Reijners en zijn mannen slaakten een zucht van verlichting.