FC Groningen - Vitesse: voor altijd het duel van Luis Suárez

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. In de late wedstrijd van zaterdag staan FC Groningen en Vitesse tegenover elkaar.

FC Groningen - Vitesse: voor altijd het duel van Luis Suárez
Speelronde: 19
Aftrap: zaterdag 21 januari, 20.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

• Beide teams zetten de tweede seizoenshelft in met een overwinning. FC Groningen haalde met 1-4 uit bij Heracles Almelo, Vitesse kreeg FC Twente met 3-1 op de knieën. De noorderlingen hebben 23 punten verzameld, drie minder dan Vitesse.

• Op basis van het verleden is er geen favoriet aan te wijzen voor dit duel. FC Groningen trok in elf van de 26 thuisduels met Vitesse in de Eredivisie aan het langste eind, ging negen keer onderuit en moest zes keer een gelijkspel toestaan.

• De meest memorabele confrontatie tussen beide ploegen dateert uit het seizoen 2006/07. Dankzij twee goals van Luis Suárez vlak voor tijd knokte FC Groningen zich terug van een 2-3 achterstand om met 4-3 te winnen. Dat duel wordt min of meer gezien als de doorbraak van de Uruguayaan bij FC Groningen.

• In 2012 won FC Groningen voor het laatst de eerste thuiswedstrijd van een kalenderjaar. Destijds boog Heracles Almelo met 2-1 het hoofd. In 2013, 2014, 2015 en 2016 hielden de noorderlingen maximaal één punt over aan het eerste duel van het jaar in De Euroborg, zoals het stadion toen nog heette.

In Arnhem zegevierde Vitesse met 2-1 tegen FC Groningen.
In Arnhem zegevierde Vitesse met 2-1 tegen FC Groningen.

• Dankzij de 1-4 zege bij Heracles Almelo van vorige week heeft FC Groningen weer eens een positief doelsaldo. Dat was voor het laatst het geval na de zesde speelronde in het afgelopen seizoen.

• Mimoun Mahi fabriceerde in de laatste vijf speelrondes liefst vijf goals, meer dan welke speler ook in de Eredivisie.

• Ricky van Wolfswinkel kan voor het eerst sinds het seizoen 2012/13 de dubbele cijfers halen wat betreft doelpunten. De Vitesse-spits staat op negen goals, waar hij in de vorige drie seizoenen tot respectievelijk één, vijf en één treffer(s) kwam.

• Vitesse-coach Henk Fraser heeft goede herinneringen aan Groningen. In het seizoen 1992/93 pakte hij als speler van Feyenoord de titel door met 0-5 te winnen van de noorderlingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.