FC Groningen verwerkt Europese kater beter dan AZ

Drie dagen na de valse start van beide ploegen in de Europa League heeft FC Groningen tegen AZ zijn derde competitiezege van het seizoen geboekt: 2-0. Net als vorige week waren Bryan Linssen en Mimoun Mahi belangrijk voor de noorderlingen. En opnieuw lieten de Alkmaarders punten liggen na een Europees duel.

AZ won vorige week na afloop van de interlandbreak voor het eerst in competitieverband. De zege bij De Graafschap (1-3) kreeg een week later geen vervolg. Drie dagen na de 3-2 nederlaag bij Partizan Belgrado was het FC Groningen dat de Europese kater van de ploeg van trainer John van den Brom opnieuw met enkele dagen verlengde.

Linssen, vorige week met zijn eerste doelpunt voor Groningen al belangrijk in de Derby van het Noorden tegen SC Heerenveen (3-1), zorgde ervoor dat de 0-3 nederlaag tegen Olympique Marseille weer enigszins is vergeten in stadion Euroborg. De 24-jarige vleugelspits schoot raak, nadat Hedwiges Maduro hem de diepte in had gestuurd en Danny Hoesen na terugleggen van Linssen nog op AZ-keeper Sergio Rochet was gestuit.

Bryan Linssen was met zijn tweede doelpunt binnen negen dagen opnieuw belangrijk voor FC Groningen.

Het was een van de weinige fraaie aanvallen die zondag in Groningen te bewonderen waren. Voorafgaand aan zijn doelpunt had Linssen na een snelle combinatie in het strafschopgebied van AZ nog hard naast geschoten, terwijl Michael de Leeuw negen minuten na rust uit een voorzet van diezelfde Linssen voor open doel verzuimde een fout van de uitgekomen Rochet af te straffen.

Zo'n gangmaker als Linssen ontbeerde AZ, waardoor het net als in Servië grote moeite had kansen te creëren. Tekenend voor die aanvallende onmacht was dat Fernando Lewis pas vlak voor rust met een slap schot Groningen-doelman Sergio Padt voor het eerst echt aan het werk zette. Daardoor kwam AZ voor het eerst dit kalenderjaar niet tot scoren op vreemde bodem in de Eredivisie.

Tien minuten voor tijd leek invaller Robert Mühren daar verandering in te brengen toen hij alleen afging op Padt, maar die voorkwam de 1-1. Omdat De Leeuw en invaller Mahi verzuimden de wedstrijd in het slot te gooien, bleef het tot het einde spannend, totdat Mahi in de extra tijd zijn reputatie als supersub weer waarmaakte door uit een lastige hoek zijn vierde doelpunt van deze competitie te maken: 2-0. Groningen (tien punten) stijgt daardoor naar de achste plaats, AZ (vijf punten) staat veertiende.