FC Dordrecht laat lichtzinnig PSV heel even schrikken

Georginio Wijnaldum heeft PSV met twee treffers geholpen aan een magere maar logische overwinning op FC Dordrecht, dat de luxe van een voorsprong niet aankon (1-3).

Nummer laatst met een wankele defensie tegen de koploper in de Eredivisie; dat gegeven vooraf voorspelde een eenvoudige avond voor PSV in Dordrecht. Die verwachte simpele zege kwam er ook, al bood Brabantse gemakzucht aanvankelijk hoop voor De Schapenkoppen.

In de zesde minuut waande FC Dordrecht zich in een droom. Mart Lieder was attent nadat PSV-keeper Jeroen Zoet een poging van Joris van Overeem had gekeerd; 1-0. Die luxe had de thuisploeg dit seizoen nog weinig gehad. Tot het bezoek van PSV had de ploeg van trainer Ernie Brandts immers slechts negen minuten een voorsprong gehad.

Daar kunnen vijftien minuten worden bijgeteld, want PSV kwam in de 21ste minuut alweer langszij. Tekenend voor de kwetsbaarheid van de Dordtse defensie mocht Georginio Wijnaldum helemaal vrij met het hoofd 1-1 maken na een fraaie pass van Jetro Willems.

Het duurde lang voordat PSV het intrinsieke kwaliteitsverschil ook uitdrukte in de score. Het gebrek aan scherpte werd zaterdag door onder anderen Memphis Depay gedemonstreerd. De Oranje-international kende een ongelukkige avond en ging bovendien na ruim een half uur te lichtzinnig om met dé uitgelezen kans zijn ploeg aan een voorsprong te helpen. Een discutabele strafschop – Funjo Ojo maakte in de ogen van scheidsrechter Dennis Higler hands – was niet aan hem besteed.

De misser van Depay (foto boven) bleef zonder gevolgen. Daarvoor was ook het kwaliteitsverschil simpelweg te groot. Hoewel PSV zeker niet het achterste van de tong liet zien, was het wachten op een volgende tik voor Dordrecht. Die kwam op slag van rust van Luuk de Jong, die uit een corner van Willems doelman Filip Kurto met een kopbal klopte.

Voor zover er nog enige hoop leefde bij Dordrecht, dan was die in het laatste half uur verdwenen. In de 58ste minuut luisterde Wijnaldum zijn tweehonderdste Eredivisie-wedstrijd op met nog een doelpunt, terwijl hij ook nog twee keer het aluminium op zijn weg vond. In de 67ste minuut moest verdediger Ilias Haddad de trieste gang naar de kleedkamer maken met een tweede gele kaart op zak.

De 1-3 was een logisch resultaat van een wedstrijd die alleen een verrassend begin had gehad. PSV bevestigde met de tiende zege van het seizoen de koppositie, terwijl Dordrecht de status van hekkensluiter onderstreepte met de elfde nederlaag.