FC Anzhi toont veerkracht, Zenit dankt Hulk en Suarez

Guus Hiddink heeft de Europa League met FC Anzhi prima hervat. In de eerste officiële wedstrijd van 2013 zette Anzhi een goede stap naar de achtste finales door thuis met 3-1 te winnen van Hannover 96. Liverpool verliet Sint-Petersburg mede dankzij een onzorgvuldige Luis Suarez met een 2-0 nederlaag tegen Zenit, dat eveneens voor het eerst in actie kwam.

FC Anzhi - Hannover 96 3-1Hannover kwam halverwege de eerste helft nog wel op voorsprong toen Anzhi-doelman Vladimir Gabulov een houdbaar schot van Szabolcs Huszti maar half wist te keren. Twaalf minuten later had Anzhi de schade weer gerepareerd. De voor 35 miljoen euro aangetrokken Willian vond de volledig vrijstaande Samuel Eto'o, die van dichtbij binnentikte.

Na rust liep het veerkrachtige Anzhi weg van Hannover. Al in de 48ste minuut schoot Odil Akhmedov raak uit een voorzet van Yuri Zhirkov. Dat Eto'o vervolgens een penalty miste deerde Anzhi niet, want vijf minuten later stond het alsnog 3-1. Mbark Boussoufa ronde kalm af op aangeven van de Kameroense captain van Aznhi.

De riante voorsprong van de Russische miljoenenploeg kwam in de slotfase nog wel even in gevaar. Invaller Mohammed Abdellaoue schoot een kwartier voor tijd echter net naast en bovendien stond doelman Gabulov in de slotfase wél op zijn post.

Zenit Sint-Petersburg – Liverpool 2-0Nadat keeper Pepe Reina een gevaarlijk schot van Hulk uit zijn doel had getikt en de Braziliaan ook nog een keer de paal had geraakt, was het Liverpool dat lange tijd de beste mogelijkheden afdwong. Met name Luis Suarez kreeg zowel voor als na rust een paar goede scoringskansen, maar de Uruguayaan faalde telkens in de afronding.

Dat kwam Liverpool uiteindelijk duur te staan. In de 69ste minuut was Hulk trefzeker met een verwoestend afstandsschot, drie minuten later verdubbelde invaller Sergei Semak de marge uit een voorzet van Aleksandr Anyukov. Omdat Liverpool ook daarna het waardevolle uitdoelpunt niet kon maken, wacht het over een week op Anfield een zware klus.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.