FBI legt nieuwe bom onder FIFA

Reacties

De FIFA-beerput gaat steeds verder open. De Amerikaanse procureur-generaal Loretta Lynch klaagt nog eens zestien officials aan wegens corruptie. Vijf van hen hebben jarenlang de mondiale voetbalbond bestuurd.

FBI legt nieuwe bom onder FIFA

Topverdachten zijn de Brazilianen Ricardo Teixeira en Marco Polo del Nero, alsmede Rafael Salguero uit Guatemala. Uit FBI-onderzoek is gebleken dat zij samen met de andere verdachten meer dan 200 miljoen dollar hebben verduisterd en witgewassen. Afgelopen mei schatte de FBI de smeergeldopbrengsten nog op 150 miljoen dollar.

Teixeira nam al in 2012 afscheid van de FIFA na een smeergeldaffaire. Na de arrestatiegolf van afgelopen mei ontvluchtte hij voor de zekerheid alvast zijn villa in Miami, die hij had gekocht van tennisbabe Anna Kournikova. Teixeira haalde het WK 2014 naar Brazilië.

Marco Polo del Nero verbleef in mei in Zürich tijdens de eerste hotelarrestaties. Toen hij bij het ontbijtbuffet hoorde van de inval, snelde hij naar de luchthaven om daar het eerste de beste vliegtuig naar Brazilië te pakken. Zijn functie in het bestuur van de FIFA legde hij neer. Dat geldt tevens voor Salguero, die kort na de eerste FBI-actie afscheid nam van de FIFA-top.

Eerder vandaag werden twee vice-voorzitters van de FIFA opgepakt in Zürich.

Het demasqué van de mondiale voetbaltop neemt steeds gênantere vormen aan. In mei klaagde de FBI al negen officials aan. Met de zestien van vandaag komt het totaal op 23 verdachte voetbalbestuurders.

Loretta Lynch maakte tevens bekend dat Jeffrey Webb (foto) uit de Kaaimaneilanden inmiddels schuld heeft bekend. Webb werd in mei aan de vooravond van het FIFA-congres gearresteerd in Zwitserland. Hij was toen nog vice-voorzitter van de bond. Webb was de eerste die akkoord ging met uitlevering aan de Verenigde Staten. Eerder bekenden al FBI-mol Chuck Blazer (VS) en de zonen van voetbalboef Jack Warner (Trinidad en Tobago).

De zestien nieuwe namen: Ariel Alvarado (Panama), Manuel Burga (Peru), Rafael Callejas (Honduras), Carlos Chávez (Bolivia), Luís Chiriboga (Ecuador), Alfredo Hawit (Honduras), Brayan Jiménez (Guatemala), Eduardo Deluca (Argentinië), José Luís Meiszner (Argentinië), Juan Ángel Napout (Paraguay), Romer Osuna (Bolivia), Marco Polo del Nero (Brazilië), Rafael Salguero (Guatemala), Ricardo Teixeira (Brazilië), Héctor Trujillo (Guatemala), Reynaldo Vázquez (El Salvador).

In de aanklacht staan overigens ook nog 24 niet nader genoemde medeverdachten vermeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.