Fabregas houdt Chelsea overeind in derby tegen West Ham

Chelsea en West Ham United hebben elkaar zaterdagmiddag in een vermakelijke Londense derby een slechte dienst bewezen. Door het 2-2 gelijkspel op Stamford Bridge blijft de ploeg van manager Guus Hiddink steken op de tiende plaats, terwijl The Hammers nalaten om Manchester City van de vierde plaats te stoten.

De rollen zijn dit seizoen omgedraaid in Londen. West Ham, sinds het korte uitstapje naar het Championship in 2011/12 een grijze middenmoter, mag dit seizoen dromen van het debuut in de Champions League. Die competitie is vrijwel jaarlijks het podium waarop Chelsea actief is, maar The Blues mogen nu al blij zijn dat Hiddink hen uit de degradatiezone heeft geloodst.

Meer zit er vooralsnog ook niet in voor de regerend kampioen van Engeland. West Ham bevestigde zaterdagmiddag zijn reputatie als reuzendoder – voor zover Chelsea nog een reus is. De ploeg van manager Slaven Bilic pakte inclusief het duel van vanmiddag alweer twaalf punten tegen de clubs die vorig seizoen in de topvier eindigden. Dit keer waren Manuel Lanzini en Andy Carroll de doelpuntenmakers.

West Ham-revelatie Dimitri Payet ziet Cesc Fabregas uit een vrije trap zijn derde doelpunt van 2016 maken.

De Argentijnse aanvallende middenvelder opende in de zeventiende minuut de score met een prachtig schot van afstand. Een al even prachtige vrije trap van Cesc Fabregas (foto midden) betekende vlak voor rust de gelijkmaker, maar zeventien minuten na de hervatting passeerde ook invaller Carroll Chelsea-doelman Thibaut Courtois uit een pass van Dimitri Payet, alweer de achtste assist van de Fransman.

De rentree van John Terry in de basis leek daarmee op een teleurstelling uit te draaien, maar een overtreding op invaller Ruben Loftus-Cheek bood Chelsea een buitenkans. Fabregas benutte de strafschop, maar de vierde zege in de laatste vijf competitieduels bleef uit voor Hiddink. Loftus-Cheek schoot vlak voor tijd net naast. Dat was ook te veel van het goede geweest. West Ham was voor de penalty nog dicht bij de 1-3.