Fabregas dirigeert Chelsea tegen Burnley naar koppositie

In navolging van Arsenal, Liverpool en Manchester City is ook Chelsea aan het Premier League-seizoen begonnen met een zege. Op bezoek bij het gepromoveerde Burnley dirigeerde Cesc Fabregas de ploeg van manager José Mourinho naar een 3-1 overwinning. Diego Costa (foto) scoorde bij zijn officiële debuut meteen voor de Londenaren, die op basis van het doelsaldo aan kop gaan na één speelronde.

Dat Diego Costa en Fabregas bij hun basisdebuut meteen belangrijk waren voor Chelsea was al opmerkelijk, maar nog opvallender was dat Thibaut Courtois op Turf Moor het doel van de titelkandidaat verdedigde. De 22-jarige Belg kreeg van Mourinho de voorkeur boven Petr Cech, maar kon niet voorkomen dat Burnley de score opende dankzij een schitterende uithaal van Scott Arfield.

De vroege tegenvaller bracht Chelsea echter geen moment uit het evenwicht. Al binnen zeven minuten hadden Diego Costa en André Schürrle de score omgebogen in het voordeel van de bezoekers. Belangrijker was daarbij de inbreng van Fabregas, die met twee schitterende acties aan de basis stond van beide doelpunten.

Na zeventien minuten speelde de van Barcelona overgekomen spelmaker rechtsback Branislav Ivanovic vrij met een hakbal, waarna de Serviër met een voorzet – en via de paal – Diego Costa bereikte. De 25-jarige spits rondde eenvoudig af. Vier minuten later haalde ook Schürrle de trekker van dichtbij over, nadat Fabregas de Duitse aanvaller met een schitterende voetbeweging had vrijgespeeld.

Cesc Fabregas stond op Turf Moor aan de basis van alle Chelsea-goals. Hier viert hij de 1-3 met Branislav Ivanovic.

Chelsea hoefde zich daarna weinig meer in te spannen om overeind te blijven. Courtois moest na rust nog wel een keer in actie komen toen Arfield zijn doel nogmaals onder vuur nam, maar ditmaal redde de opvolger van Cech bekwaam. De eindstand was toen al bereikt, omdat Ivanovic tien minuten voor rust ook het net had gevonden uit een op maat aangesneden hoekschop van – opnieuw – Fabregas.

Daarmee heeft Chelsea meteen zijn kandidatuur voor de Engelse landstitel gesteld. Veelzeggend voor het krachtsverschil was dat de mannen van Mourinho na rust niet één keer aanstalten maakten de score op te voeren. Alleen de ingevallen Didier Drogba probeerde zijn rentree in de slotfase nog kleur te geven met een schot van afstand.

Ondanks het uitblijven van meer doelpunten is de koppositie na één speelronde in het bezit van The Blues, omdat Arsenal (2-1), Manchester City (2-0) en Liverpool (2-1) met minder grote cijfers wonnen van Crystal Palace, Newcastle United en Southampton. Het Manchester United van Louis van Gaal moet door de 2-1 nederlaag tegen Swansea City toezien hoe de voltallige concurrentie al drie punten is uitgelopen.