Faber brengt altijd wat teweeg, al duurt het vaak maar even

Reacties

Ernest Faber kent een korte, maar zeer grillige trainerscarrière in het betaald voetbal. Vindt hij na een veelbelovende start als coach ook eindelijk zijn rust in Groningen?

Faber brengt altijd wat teweeg, al duurt het vaak maar even

Ernest Faber beschikt pas zes jaar over zijn trainersdiploma, maar de 44-jarige coach leeft al naar zijn zesde klus toe. Al heeft hij bij zijn eerste club geen dag op het trainingsveld gestaan, omdat het tweejarige contract met MVV op initief van de oefenmeester zelf werd ontbonden voordat het was ingegaan. Zo verschafte hij de noodlijdende club uit Limburg naar eigen zeggen wat meer lucht.

Faber vond met FC Eindhoven al snel een andere club waar hij zijn eerste stappen als hoofdtrainer kon zetten. Na eerder al twee korte periodes als interim-coach maakte hij als hoofdverantwoordelijke erg veel indruk met de gewezen figurant in de Jupiler League. Na een stabiel debuutseizoen speelde hij in zijn tweede jaargang zelfs mee om de titel, maar maakte hij zijn werk niet af.

De coach van de nummer twee in de Jupiler League werd teruggehaald door PSV, waarvoor de enkelvoudig international ook vrijwel zijn hele carrière als voetballer actief was. Na het ontslag van Fred Rutten en het vertrek van zijn assistent Erik ten Hag bij PSV werd Faber samen met Chris van der Weerden assistent van de nieuwe coach Phillip Cocu. Na diens ziekte in 2014 was hij op interim-basis ook even de hoofdverantwoordelijke in het Philips Stadion.

Oranje
Faber was intussen ook werkzaam voor het Nederlands elftal, waar hij de naar Ajax vertrokken Frank de Boer opvolgde en rechterhand werd van bondscoach Bert van Marwijk. Nadat Oranje een modderfiguur had geslagen op het EK 2012, met nul punten in de drie groepsduels met Denemarken, Duitsland en Portugal, werd echter de volledige technische staf vervangen.

Een jaar geleden kondigde Faber zijn vertrek aan bij PSV, waarmee hij in 2015 kampioen van Nederland werd. In de zomer ruilde hij van post met NEC-trainer Ruud Brood, die de Nijmegenaren met ongekende cijfers terug naar de Eredivisie had geloodst. Voor de winterstop was de promovendus zelfs lang subtopper, maar onder meer na de Santos-rel kwam de klad er een beetje in. De huidige zevende plaats is nog steeds een prestatie op zich, maar ook hier houdt het avontuur dus vroegtijdig op.

FC Groningen kocht het doorlopende contract van Faber in De Goffert af, waarmee de trainer op Sparta na voor alle clubs waarvoor hij speelde ook in de technische staf werkzaam is geweest. Op huurbasis was hij immers al elf wedstrijden actief voor de noorderlingen. Op 22 januari, vijf dagen voordat Erwin van de Looi aankondigde zijn aflopende contract met FC Groningen niet te gaan verlengen, zat Faber dit jaar namens NEC (0-0) al even in de dug-out in de Euroborg.

Gezien de prestaties uit het verleden lijkt Faber de ideale kandidaat om de boel bij FC Groningen weer wakker te schudden. De uitdaging lijkt gezien zijn relatief grote aantal werkgevers echter vooral om nu ook op de langere termijn eens iets op te bouwen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.