Extreem wisselvallig Vitesse tracht AZ-schutters te bedwingen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. AZ - Vitesse van zaterdagavond is een confrontatie in de subtop.

Extreem wisselvallig Vitesse tracht AZ-schutters te bedwingen
Speelronde: 9
Aftrap: zaterdag 15 oktober, 20.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

• Zowel AZ als Vitesse draait in de subtop mee. De Alkmaarse Europa League-deelnemer neemt de vijfde plaats in met vijftien punten, twee meer dan nummer zes Vitesse. Beide teams kwamen vier keer tot winst in acht wedstrijden.

• AZ heeft een redelijke balans in thuisduels met Vitesse in de Eredivisie. Elf van de 22 confrontaties resulteerden in een zege voor de Alkmaarders, waar de bezoekers slechts zeven keer triomfeerden. Een kwartet ontmoetingen kende geen winnaar.

• Trainer John van den Brom van AZ heeft een verleden als speler én als trainer bij Vitesse. De oud-international promoveerde in 1989 met de Arnhemmers naar de Eredivisie en maakte een seizoen later deel uit van de ploeg die Europees voetbal afdwong, destijds een primeur in de clubhistorie.

• De AZ-defensie is de laatste maanden opvallend scherp in de beginfase. De Alkmaarders kregen op 1 mei voor het laatst een tegendoelpunt tijdens het eerste half uur van een wedstrijd. Mark Diemers trof toen doel voor De Graafschap.

AZ-coach John van den Brom is een Vitesse-icoon.
AZ-coach John van den Brom is een Vitesse-icoon.

• De aanval van AZ kan eveneens puike cijfers overleggen. Tijdens de laatste negen Eredivisie-duels in het AFAS Stadion kwamen de Alkmaarders telkens minimaal twee keer tot scoren,

• Wout Weghorst gaf de afgelopen weken blijk van topvorm. De spits was bij vier van de laatste vijf Eredivisie-treffers van AZ direct betrokken met een doelpunt (drie keer) of een assist (eenmaal).

• Vitesse presteert al het hele kalenderjaar wisselvallig. Veelzeggend is dat de Arnhemmers bij een zege op AZ voor een primeur zorgen: nog niet eerder in 2016 won de equipe namelijk twee keer achtereen in Eredivisie-verband.

• Lewis Baker is een van de vrije trappen-specialisten in de Eredivisie. De Chelsea-huurling hielp Vitesse sinds de start van het seizoen 2015/16 al aan drie treffers uit een vrije trap. Geen enkele speler was in die periode vaker trefzeker op deze manier.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.