Ex-Spartaan velt Kalou en Touré, strohalm Nigeria

Reacties

De Democratische Republiek Congo heeft in de kwalificatiereeks richting de Afrika Cup voor een enorme verrassing gezorgd door op bezoek bij Ivoorkust met 3-4 te winnen. Jeremy Bokila (foto) vervulde een hoofdrol.

Ex-Spartaan velt Kalou en Touré, strohalm Nigeria

De ex-speler van Sparta Rotterdam en AGOVV Apeldoorn, die tegenwoordig uitkomt voor Terek Grozny, tekende in de 89ste minuut voor de winnende treffer.

Salomon Kalou en Yaya Touré hadden de doelpunten namens Ivoorkust verzorgd, dat kort na rust met tien man was komen te staan vanwege rood voor Yannick Kessie. Namens DR Congo waren Bokila, Neeskens (!) Kebano en Junior Kabananga trefzeker. Door de spectaculaire zege neemt DR Congo plek twee in Groep D over van de Ivorianen, waarbij Wilfried Kanon van ADO Den Haag niet in actie kwam. Beide landen hebben zes punten uit vier duels. Koploper Kameroen is al zeker van kwalificatie. Hekkensluiter Sierra Leone heeft pas een punt.

De uiteindelijke nummers een en twee plaatsen zich voor de eindronde. De nummer drie speelt play-offs.

Kaapverdië - Mozambique 1-0
Dankzij een nipte zege op Mozambique kan Kaapverdië, het land van Garry Rodrigues (Elche), deelname aan de Afrika Cup bijna niet meer ontgaan. Door een doelpunt van Helton komt de eilandenstaat op negen punten uit vier duels. Zambia en Mozambique hebben allebei vijf punten. Niger heeft er twee.

Zuid-Afrika - Congo 0-0
Met Ajacied Thulani Serero verdedigde Zuid-Afrika zijn koppositie in Groep A. Door de remise tegen Congo heeft Zuid-Afrika acht punten na vier duels, één meer dan Congo. Nigeria (vier punten) en Soedan (volgen).

Nigeria - Soedan 3-1
Dankzij twee doelpunten van ex-VVV-Venlo-speler Ahmed Musa (foto onder) is Nigeria nog in de race voor plaatsing voor het toernooi om de Afrika Cup. De aanvaller van CSKA Moskou nam tegen Soedan de eerste en laatste Nigeriaanse goal voor zijn rekening. Aaron Olanare scoorde tussendoor, terwijl Salah Ibrahim doel trof voor Soedan.

Ghana - Guinee 3-1
Ghana verstevigde zijn koppositie in Groep E door middel van een 3-1 zege op Guinee. Asamoah Gyan, André Ayew en Emmanuel Badu waren trefzeker namens het thuisland. Mohamed Yattara deed tussendoor wat terug. Ghana is met acht punten uit vier duels koploper in de groep, voor Togo (zes punten), Oeganda en Guinee (allebei vier).

Egypte - Botswana 2-0
In eigen huis greep Egypte zijn laatste strohalm door middel van een 2-0 zege op Botswana. Amr Gamal en Mohamed Salah namen de doelpunten voor hun rekening. Door het resultaat is het puntloze Botswana alleen in theorie nog kansrijk op kwalificatie voor de Afrika Cup.

Egypte staat in Groep H derde met zes punten uit vier duels. Koplopers Senegal en Tuniesië, die allebei zeven punten hebben na drie wedstrijden, ontmoeten elkaar later vanavond nog.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.