Excelsior geeft Eredivisie-unicum uit handen tegen NEC

Excelsior en NEC hebben 2016 niet kunnen afsluiten met een zege. De Kralingers kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar gaven die ook weer uit handen tegen de veerkrachtige Nijmegenaren: 2-2.

Excelsior had de laatste drie maanden alleen gewonnen van stadgenoot Sparta Rotterdam, maar ging tegen NEC dusdanig fel van start dat het al vroeg op koers lag voor de vierde thuiszege van het seizoen. Nadat Fredy al twee waarschuwingsschoten had gelost, kwam de openingstreffer van Stanley Elbers in de tiende minuut niet meer als een verrassing. Kevin Vermeulen bood de vleugelspits na een goede actie van Nigel Hasselbaink een niet te missen kans.

Het in uitduels vaak onmachtige NEC kroop na dat doelpunt uit zijn schulp, maar had tot woede van trainer Peter Hyballa moeite om iets te doen met de vele spelhervattingen. Alleen Julian Von Haacke stichtte in de twintigste minuut uit een prima voorzet van Ferdi Kadioglu gevaar, maar de Duitse middenvelder kopte recht op Excelsior-doelman Tom Muyters. In de 41ste minuut was de Belg echter geklopt toen Jay-Roy Grot (foto) vanuit het niets de gelijkmaker binnen knalde.

Stanley Elbers zette Excelsior al vroeg op voorsprong tegen NEC, maar dat toonde veerkracht op Woudestein.

De achttienjarige spits kweet zich daarmee uitstekend van zijn taak als vervanger van Kévin Mayi. De Franse spits had een aandeel gehad in alle vier de uitgoals van NEC. Nu nam Grot de Nijmegenaren bij de hand door een lange bal op de borst aan te nemen, de bal in bezit te houden en vervolgens met links uit te halen. Kort na rust kon de ploeg van Hyballa echter weer opnieuw beginnen. Khalid Karami schoot na een één-twee met – opnieuw – Vermeulen raak in de verre hoek: 2-1.

Excelsior leek door die treffer het kalenderjaar voor het eerst in de clubhistorie te gaan afsluiten met een Eredivisie-zege, zeker toen Hasselbaink ook de 3-1 leek binnen te prikken. De assistkoning van de Kralingers werd echter teruggefloten wegens buitenspel, waarna NEC nog op jacht ging naar de gelijkmaker. Grot had die een kwartier voor tijd al op zijn schoen, maar schoot dit keer naast. Een minuut later was de knal van Dario Dumic na een corner van Kadioglu een stuk overtuigender: 2-2.

Beide teams wilden daarna nog wel, maar konden niet meer. Ook het inbrengen van enkele verse krachten bood geen soelaas. Excelsior bleef daardoor voor de vierde keer op rij zonder zege en gaat de winterstop in met zestien punten, goed voor de voorlopige veertiende plaats. NEC kon geen vervolg geven aan de enige uitzege van 2016 (0-1 bij Roda JC Kerkrade) en staat door het zevende gelijkspel van het seizoen op negentien punten. Dat levert vooralsnog de elfde plaats op.