Excelsior doet zichzelf de das om in treffen met Vitesse

Excelsior heeft in Arnhem een 0-2 voorsprong uit handen gegeven. De ploeg, waar trainer John Lammers deze week te horen kreeg dat zijn contract niet zal worden verlengd, ging met 3-2 ten onder tegen Vitesse.

Excelsior kwam op vreemde wijze op voorsprong. Jan-Arie van der Heijden kopte de bal geplaatst achter doelman Piet Velthuizen. Vitesse was daardoor van zijn stuk en incasseerde nog geen tien minuten later opnieuw een doelpunt. Roland Alberg verdubbelde de score voor de Kralingers.

Op slag van rust kreeg Vitesse een strafschop mee. Alexander Büttner bracht de stand met een snoeihard schot terug in de wedstrijd. In de tweede helft ontbrak het Vitesse aan ware vechtlust en was het nauwelijks gevaarlijk. Wel moet gezegd worden dat de Rotterdammers zich kranig hebben geweerd tegen de thuisclub.

In de laatste twintig minuten kreeg de degradatiekandidaat het moeilijk na een tweede gele kaart voor Jordy van Deelen. Tegen tien man kon Vitesse wel verschil maken en volgde er voor Excelsior een dramatisch slot. Bart Schenkeveld veroorzaakte (opnieuw) een strafschop. Wederom schoot Büttner hem onberispelijk en hard binnen: 2-2.

In de slotfase kreeg Tim Vincken nog een uitgelezen kans om als held terug te keren naar Rotterdam, maar de aanvaller schoot op Velthuizen. Ook Wilfried Bony was dichtbij het winnende doelpunt, maar raakte de paal. Uiteindelijk sleepte Marco van Ginkel de drie punten uit het vuur met een schot van afstand.

Excelsior staat nog altijd laatste met twee punten achterstand op De Graafschap. Vitesse staat stevig op de zevende plaats en is al zeker van de play offs. Foto: VI Images