Excelsior boven streep dankzij punt tegen PEC Zwolle

Excelsior heeft directe handhaving in de Eredivisie weer in eigen hand. De Rotterdammers dwongen tegen PEC Zwolle een gelijkspel af (2-2). Dankzij Daan Bovenberg losten ze Willem II af als nummer vijftien.

PEC Zwolle liet de uitgelezen kans onbenut om deelname aan de play-offs veilig te stellen. Twee keer kwam de formatie van trainer Ron Jans op Woudestein op voorsprong. Lars Veldwijk zette PEC Zwolle na een kwartier op 0-1, daarvoor al had Sheraldo Becker de pech over het doel te koppen.

Halverwege de tweede helft bracht Queensy Menig de Zwollenaren opnieuw aan de leiding. Een snoeihard schot was Excelsior-keeper Tom Muyters te machtig en belandde onhoudbaar in de kruising. Daarmee was de eveneens fraaie hakbal van Tom van Weert enkele minuten daarvoor ongedaan gemaakt.

Maar na de gelijkmaker van Bovenberg, die eerder al een kopkans rakelings naast zag gaan, verloor Zwolle de regie. Excelsior ging nadrukkelijk op jacht naar de 3-2. Maar de eerste zege sinds 12 maart (2-1 tegen FC Groningen) bleef uit. Wel staat de formatie van trainer Fons Groenendijk boven de beruchte streep, met één punt voorsprong op Willem II (dat ondanks de 0-1 nederlaag tegen Feyenoord een beter doelsaldo heeft). Komende zondag is Excelsior bij een overwinning op het reeds gedegradeerde SC Cambuur zeker van lijfsbehoud.

Deelname aan de play-offs moet PEC Zwolle dan zien veilig te stellen voor eigen publiek tegen PSV. Een gelijkspel zou voor de huidige nummer zeven de Eredivisie voldoende moeten zijn om NEC (op doelsaldo) en Vitesse onder zich te houden en zo bij de eerste acht te eindigen.