Excelsior bij rentree op jacht naar tweede winst in Breda

Reacties

In de aanloop naar de eerste speelronde in de Eredivisie duikt VI als vanouds in de statistieken. Zaterdag staan NAC Breda en Excelsior tegenover elkaar in het Rat Verlegh Stadion (aftrap 19.45 uur).

Excelsior bij rentree op jacht naar tweede winst in Breda

● Voor de vijftiende keer in de historie van de Eredivisie krijgt NAC Breda bezoek van Excelsior, dat slechts één keer wist te winnen bij de Brabanders. Dat was op 16 april 2011, toen Guyon Fernandez de winnende treffer maakte in het Rat Verlegh Stadion.

● Exact een half jaar later stond de tot vandaag laatste editie van NAC Breda - Excelsior op het programma en deze keer won de thuisclub wel. Robbert Schilder en Anthony Lurling zorgden voor de zege van de Bredanaars tegen de club die dat seizoen uit de Eredivisie zou degraderen.

● Twee jaar speelde Excelsior in de Jupiler League, maar afgelopen seizoen promoveerden de Kralingers verrassend via de play-offs naar de Eredivisie. In de winterstop stapte trainer Jon Dahl Tomasson over naar Roda JC Kerkrade, maar diens opvolger Marinus Dijkhuizen deed het uitstekend en zorgde voor feest op Stadion Woudestein.

● NAC Breda was afgelopen seizoen tot op de laatste speeldag in een strijd tegen degradatie verwikkeld. De ploeg van trainer Nebojsa Gudelj ontliep maar ternauwernood de play-offs voor promotie/degradatie. De twee clubs uit de Eredivisie die uiteindelijk deelnamen aan de nacompetitie, RKC Waalwijk en NEC, degradeerden allebei.

Lars Veldwijk was afgelopen seizoen de grote man aan de kant van Excelsior. De aanvaller scoorde dertig keer in competitieverband en leverde daardoor een grote bijdrage aan de promotie van de Kralingers. Veldwijk hield aan al zijn doelpunten een transfer over naar Engeland, waar hij een contract tekende bij Nottingham Forest.

● Ook bij NAC Breda vertrokken deze transferperiode veel spelers. Onder anderen Jordy Buijs, Tim Gilissen, Anouar Hadouir, Kees Kwakman, Rydell Poepon en Danny Verbeek keren niet meer terug in het Rat Verlegh Stadion, maar daar tegenover staat de komst van spelers als Rémy Amieux, Kingsley Boateng, Erik Falkenburg en Joeri de Kamps.

● Opvallend is dat van de veertien duels tussen NAC Breda en Excelsior in Brabant de helft eindigde in een gelijkspel. In de periode 1974-84 eindigden liefst zes onderlinge ontmoetingen op rij in Breda onbeslist. Sindsdien wachten beide clubs al dertig jaar op een puntendeling.

* Jupiler League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.