Everton herrijst uit de dood en maakt einde aan dramatische reeks

Na zes nederlagen en twee gelijke spelen konden de fans van Everton zondagavond eindelijk weer eens juichen. Vanuit een kansloze positie kwam de ploeg van interim-manager David Unsworth in eigen huis onwaarschijnlijk knap terug en boekte een 3-2 overwinning op Watford.

Na het ontslag van Ronald Koeman eind oktober werd Unsworth van Everton Onder-23 doorgeschoven naar het eerste elftal, maar dat bleek geen doorslaand succes. Sindsdien verloren The Toffees drie officiële duels op rij. Daarbij viel het vooral op dat Unsworth constant veel wisselingen doorvoerde in zijn basisopstellingen. Zo stonden er zondagavond zes andere namen aan de aftrap dan bij de midweekse wedstrijd in de Europa League tegen Olympique Lyon (3-0 verlies).

David Unsworth heeft geen gemakkelijke taak als opvolger van Ronald Koeman

Davy Klaassen was dit keer verwezen naar de tribune, terwijl Daryl Janmaat aan de andere kant op de bank zat. In de eerste helft was Everton na twintig minuten dicht bij de openingstreffer. Aanvoerder Wayne Rooney legde de bal mooi breed op Leighton Baines, maar het schot van de linksback ging recht op Watford-doelman Heurelho Gomes af. Daarna begon Watford aan te dringen. Vlak voor rust resulteerde dat in goede kansen voor voormalig Ajax-doelwit Richarlison en Abdoulaye Doucouré, maar hun schoten misten precisie.

In de tweede helft was het na dertig seconden al wel raak. Een goed uitgespeelde counter van Watford zette Richarlison alleen voor doelman Jordan Pickford. De Braziliaan omspeelde de keeper en rondde moeiteloos af. Zes minuten later had Idrissa Gueye de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij verzuimde na een goed uitgespeelde aanval de bal in de open hoek te schieten. De scrimmage die daarop volgde zorgde voor een hoofdwond bij Gomes die vervolgens het veld moest verlaten na een minutenlange blessurebehandeling.

Heurelho Gomes verlaat aangeslagen het veld nadat hij een flinke tik tegen zijn hoofd kreeg

Uit een corner kopte verdediger Christian Kabasele even later de 0-2 tegen de touwen en daardoor leek de wedstrijd gespeeld, maar enkele minuten later bracht Oumar Niasse uit het niets de spanning terug. Orestis Karnezis, de vervanger van Gomes, kwam veel te ver en te laat zijn doel uit, waarop Niasse de bal eenvoudig langs hem kon spelen.

Daarna keerde het geloof terug op Goodison Park en uit een corner van Leighton Baines een kwartier voor tijd kopte Dominic Calvert-Lewin de gelijkmaker binnen. In blessuretijd was het Baines, die bezig is aan zijn elfde seizoen in het shirt van Everton, die mocht aanleggen vanaf elf meter en raak schoot. In de honderdste minuut kreeg ook Watford een penalty, maar Tom Cleverley schoot naast waardoor de drie punten in Liverpool bleven.

Ondanks de winst is het allerminst zeker dat Unsworth aanblijft als manager van Everton. Volgens de Engelse media neemt de Everton-leiding tijdens de interlandperiode volgende week de tijd om een definitieve opvolger voor Koeman te benoemen. De Engelse bookmakers schatten de kansen voor Sam Allardyce (clubloos) en Sean Dyche (huidig manager Burnley) het hoogst in.