Energieke Ieren klaar voor revanche op Frankrijk

Reacties

Ierland plaatste zich voor de achtste finale door groepswinnaar Italië in de laatste groepswedstrijd met 1-0 te verslaan. Namens VI analyseert Marco Timmer het duel.

Energieke Ieren klaar voor revanche op Frankrijk

Groep E, derde ronde
22 juni 2016
Stade Pierre-Mauroy, Lille

Het wordt een fantastische wedstrijd komende zondag in Lyon als gastland Frankrijk en Ierland in de achtste finale tegenover elkaar staan. Dat duel zal volledig in het teken staan van revanche. Het tweede WK-play-offduel van 2009 is namelijk nog niet vergeten. In die wedstrijd nam Thierry Henry de bal opzichtig met de hand mee en stelde William Gallas in staat te scoren. Door dat doelpunt ging Frankrijk wél en Ierland niet naar het WK in Zuid-Afrika.

Uiteraard zal dat duel de komende dagen uitvoerig besproken worden in alle voorbeschouwingen. Eén ding staat vast: de Ieren zullen met nog meer energie en passie spelen dan ze de laatste groepswedstrijd tegen Italië al deden. Want juist die componenten, over het voetbal hoeven we het niet te hebben, zorgden ervoor dat Ierland voor het eerst in de historie de achtste finale op een EK haalde.

Bondscoach Antonio Conte deed een opmerkelijke uitspraak voor het duel met de Ieren in Lille. 'Winnen helpt je om nog een keer te winnen, daarom zien we deze periode niet als een relaxte aanloop naar de achtste finale.' De Italianen bereikten de volgende ronde al na twee wedstrijden en hadden behoorlijk indruk gemaakt met hun goed georganiseerde manier van voetballen in het geperfectioneerde 3-5-2-systeem.

Dat had ervoor gezorgd dat er een heel andere sfeer rond de Squadra Azzurra hing dan voor het toernooi toen het thuisland behoorlijk sceptisch was over de kwaliteiten van de ploeg. Waarom die sfeer dan doorbreken, kun je je afvragen. Juist gezien dit feit en de uitspraak van Conte was het opmerkelijk dat hij liefst acht wijzigingen doorvoerde in zijn basisopstelling. De nieuwe coach van Chelsea had er ook voor kunnen kiezen om zijn ploeg in die goede flow te laten, ook omdat titelkandidaat Spanje de tegenstander is in de achtste finale.

Voor rust was het tegen de Ieren duidelijk dat Italië geen schim was van de ploeg die tegen België en Zweden indruk had gemaakt. De automatismen waren verdwenen, het spel was zeer slordig en de Italianen hadden geen enkel antwoord op de ongelooflijke passie waarmee de Ieren speelden. Ze kwamen dan ook nauwelijks onder de druk van de ploeg van bondscoach Martin O'Neill uit. Dat het eerste schot van Italië pas één minuut voor rust kwam, was veelzeggend.

De Ieren hadden toen wellicht al op voorsprong kunnen staan - ze hadden wat kansjes die werden gemist – maar de Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan kende een zekere strafschop na een duw in de rug van James McClean niet toe.

Hoewel de Ieren in de tweede helft vermoeid raakten en Italië eindelijk de bal wat langer in de ploeg kon houden, bleef de ploeg van O'Neill hartverwarmend vechten voor iedere meter. En dat hoort toch ook bij voetbal. Uiteindelijk werd die inzet beloond en de arrogantie van Conte afgestraft. Invaller Wes Hoolahan miste in de 84e minuut nog dé kans van de wedstrijd, maar zestig tellen later gaf hij de voorzet waaruit Robbie Brady de bevrijdende en meer dan terechte 1-0 binnenkopte.

Die goal betekende niet alleen de primeur voor Ierland voor het bereiken van de achtste finale, maar ook nog een paar dagen langer genieten van de fantastische Ierse fans en de ongetwijfeld bijzondere revanchewedstrijd tegen Frankrijk.

En de Italianen? Die moeten zich maar vasthouden aan hun spel in de eerste twee wedstrijden en een uitspraak van Graziano Pellè. 'Ik ben ervan overtuigd dat we tegen toplanden nog beter voor de dag zullen komen,' zei de voormalig spits van Feyenoord. Met de basisspelers die in de achtste finale ongetwijfeld zullen terugkeren, zullen ze dat tegen Spanje direct moeten laten zien.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.