Emotionele Jans zette PEC op scherp met donderpreek

PEC Zwolle-trainer Ron Jans was in de rust van het duel met Roda JC Kerkrade (3-1) woest vanwege het spel van zijn ploeg. PEC keek na 45 minuten in eigen huis tegen een 0-1 achterstand aan. 'Ik heb de trainer nog nooit zo meegemaakt', onthulde matchwinner Ouasim Bouy.

'Dat was gewoon heel erg terecht', erkende de middenvelder tegen FOX Sports over de uitbarsting van coach. PEC mocht in de rust immers van geluk spreken dat het slechts 1-0 achter stond tegen Roda, dat via Rydell Poepon en Mike van Duinen kansen kreeg om de score te verdubbelen. Het leidde tot woede bij Jans. 'We hadden vooraf aangegeven dat we deze wedstrijd móésten winnen en dat heb ik in de eerste helft totaal niet terug gezien. Aan de bal waren we zó slordig, dus in de rust is er wel wat gebeurd ja', bekende de trainer.

'Wat er precies is gebeurd, blijft tussen ons, maar ik heb niet geschreeuwd of gescholden', verhelderde de 57-jarige Jans. 'Ik heb vragen gesteld en maatregelen genomen, maar was ook emotioneel en impulsief. Maar dat hadden we ook echt nodig, impulsen en emotie', blikte de trainer terug.

Jans greep in door Sheraldo Becker en Stef Nijland in te brengen voor Kingsley Ehizibue en Lars Veldwijk. Na de rust speelde PEC als herboren en walste het met drie doelpunten over Roda heen. 'Een groot compliment voor de tweede helft, zo willen we het graag zien', aldus de coach.

Ouasim Bouy had met twee doelpunten en een assist een groot aandeel in de zege voor PEC. 'Iedereen werd wakker na de rust', vertelde de uitblinker, die zichzelf ook verraste door met zijn hoofd te scoren. 'Ik heb een tijdje achterin gestaan en dan moet je wel goed timen. De gemiddelde spits in de Eredivisie is 1.90 meter lang. Als je zelf niet groot bent, moet je slim zijn', verklaarde de 1.80 meter lange huurling van Juventus.

'Ik hoop dat Bouy me niet vaak meer zo ziet', grapte Jans. 'Het conflictmodel moet je niet te vaak toepassen, maar ik denk dat het vandaag nodig was.' Door de zege stijgt PEC naar de zevende plaats, die rechtgeeft op een ticket voor de play-offs voor de Europa League.