Elia bezorgt Feyenoord eerste prijs sinds 2008

Feyenoord heeft zich dankzij een 2-1 zege op FC Utrecht tot winnaar van het KNVB-bekertoernooi gekroond. Een eigen doelpunt van doelman Filip Bednarek - na een schot van Eljero Elia - was genoeg voor de zege.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was al in de vierde minuut voor FC Utrecht, toen een hoge bal van Nacer Barazite aan Willem Janssen en Mark van der Maarel voorbij ging, maar de Domstedelingen besteedden de overige 41 minuten aan het wachten op een misstap van de Rotterdammers. Die hoop bleek ijdel, want er ging genoeg fout aan beide kanten maar kansen om Feyenoord pijn te doen in de omschakeling werden niet benut.

De equipe van trainer Giovanni van Bronckhorst mocht en moest het spel maken en slaagde daar met wisselend succes in. Waar de eerste kans voor Utrecht was, kreeg Feyenoord de grootste mogelijkheid in de dertiende minuut. Rechtsback Van der Maarel schoot de bal in eerste instantie tegen Elia aan, waarna hij het op de flankaanvaller afgeketste projectiel in de voeten van Michiel Kramer schoof. De spits kwam oog in oog met Filip Bednarek en wipte de bal over de Poolse goalie, maar naast het doel van Utrecht.

Ook aanvoerder Dirk Kuijt (met een gekraakt schot en een poging zonder snelheid in handen van Bednarek) was weinig succesvol met eigen pogingen. In de 42ste minuut zette de 35-jarige aanvaller - ook tegen Utrecht in de rol van Nummer 10 - als aangever wel zijn handtekening onder de Rotterdamse openingstreffer. Het was namelijk de routinier die de bal op de rechterflank in zijn bezit kreeg na een pass van Rick Karsdorp, waarna hij de bal voor het doel slingerde. Daar stond Kramer die, na een stap achteruit, de bal in de linkerhoek binnenknikte en zo alsnog zijn doelpunt te pakken had.

FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen en doelpuntenmaker Ramon Leeuwin vieren de gelijkmaker in De Kuip.

Het was tekenend voor de eerste helft dat de kopbal van Haller in de 44ste minuut de eerste doelpoging van Utrecht betekende, maar na de pauze kwamen de bezoekers al gauw aan de gelijkmaker. Een vrije trap van Barazite bleef hangen in het doelgebied van keeper Kenneth Vermeer en belandde via de rug van Sven van Beek voor de voeten van Ramon Leeuwin. De Utrecht-verdediger was alert en knalde in de linkerhoek raak: 1-1.

Leeuwin deelde Feyenoord een tik uit waar de ploeg pas een ruim kwartier voor tijd van hersteld leek. In die fase richtte de thuisploeg zich op en werd het gevaarlijk uit een vrije trap van Jens Toornstra en een daaropvolgende kopbal van Eric Botteghin. Bij de poging van Toornstra bracht Bednarek nog redding, bij de kopbal van Botteghin reageerde Leeuwin attent, maar bij het schot van Elia in de minuut erna moesten beiden het antwoord schuldig blijven.

De linksbuiten snelde in een rush langs de zijlijn langs Van der Maarel, kapte naar binnen en mikte richting de korte hoek. Met zijn schot raakte hij de paal én de rug van Bednarek, waarna de bal in het doel verdween. Die treffer zorgde voor een explosie van vreugde in De Kuip, bij de supporters die al sinds de bekerwinst in 2008 moeten wachten op eremetaal, maar ook bij Elia zelf. De 28-voudig international kon enkele tranen niet bedwingen na zijn beslissende rol bij de 2-1.

Het uitvallen van Kramer (rugklachten) en Kuijt (kuitblessure) zorgde nog voor wat zorgen aan Rotterdamse zijde, maar het eigen doelpunt van Bednarek maakte, op nog een grote mogelijkheid van Elia en een kans voor Toornstra na, een einde aan de wedstrijd. De treffer bleek voor Feyenoord bovendien genoeg voor bekerwinst én een ticket naar de groepsfase van de Europa League.