Elders over de grens: Amrabat en Van Dijk trefzeker

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere Europese competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Guus Hiddink heeft zijn eerste wedstrijd met Anzhi Makhachkala verloren • Op bezoek bij Lokomotiv Moskou verloor de ploeg met het minimale verschil: 1-0 • Denis Glushakov was twintig minuten voor tijd beslissend • Anzhi blijft zevende staan, Lokomotiv stijgt naar de derde plaats • Eerder op de zondag was Kuban Krasnodar met 1-0 te sterk voor Rubin Kazan • • Koploper Anderlecht heeft zondag puntenverlies geleden • Tijdens het uitduel met Sint-Truiden kwam de ploeg niet verder dan 2-2 • Club Brugge profiteerde optimaal van het puntenverlies van Anderlecht, door met 1-2 bij stadsgenoot Cercle Brugge te winnen • AA Gent was succesvol door Kortrijk met 3-1 te verslaan • Ook Standard Luik maakte geen fouten, het elftal haalde met 4-0 uit naar OH Leuven • Mario Been verloor met RC Genk bij Westerlo, met 3-2 • Anderlecht staat nog steeds ruim aan kop, met zes punten voorsprong op Club Brugge • Been is met Genk nog niet zeker van een plek in de play-offs • • Voor het eerst in zijn historie heeft Kilmarnock de Schotse League Cup gewonnen • Dankzij een treffer van voormalig Roda JC- en Sparta Rotterdam-aanvaller Dieter van Tornhout in de 84ste minuut won de club op Hampden Park met 1-0 van Celtic • Middenvelder Danny Buijs liet zich bij Kilmarnock vanwege een blessure al na twintig minuten vervangen • Voor Celtic was het de eerste officiële nederlaag sinds 30 november • Glenn Loovens maakte evenals in de voorbije periode geen deel uit van de wedstrijdselectie • • Lille boekte zondag een simpele 4-0 overwinning op Valenciennes • Hoofdrol bij de Franse titelhouder was er voor Eden Hazard • De Belgische vedette opende de score en leverde de assist op de eveneens scorende Aurélien Chedjou en Túlio de Melo • Het doelpunt van Chedjou is het dertiende bij Lille door een verdediger geproduceerde goal, een seizoensrecord in de Ligue 1 •

• FC Sochaux heeft de laatste plaats in de Ligue 1 verlaten na de 2-0 thuiszege op Olympique Nice en overgedaan aan AJ Auxerre • Dankzij goals van Edouard Butin en Marvin Martin won de club voor het eerst een wedstrijd sinds vorig jaar november • Toulouse heeft bezit genomen van de vierde plaats dankzij de 0-1 zege bij Stade Rennes, een concurrent bij de strijd om de Europese tickets • De club profiteerde optimaal van de 0-1 nederlaag van Saint-Étienne tegen Olympique Lyon op zaterdag • • Gregoor van Dijk was matchwinner tijdens het duel van AEK Larnaca bij hekkensluiter Ermis Aradippou (1-0 zege) • De voormalige middenvelder van FC Groningen, Roda JC en FC Utrecht maakte na een half uur spelen zijn derde competitiegoal van het seizoen voor de formatie van trainer Leon Vlemmings • Voor AEK Larnaca was het de eerste wedstrijd nadat Kevin Hofland had aangekondigd zijn loopbaan per direct te beëindigen • • Tijdens het duel tussen Kayserispor en Samsunspor was er succes voor Nordin Amrabat • De voormalig PSV-aanvaller bepaalde in blessuretijd de eindstand op 2-0 in het voordeel van Kayserispor • Het betekende zijn vijfde doelpunt in 22 competitiewedstrijden • Mersin Idman Yurdu was thuis met 2-0 te sterk voor Istanbul BB, terwijl Karabükspor met 3-0 verloor bij Gaziantepspor • • In de Griekse competitie is de topper tussen Panathinaikos en Olympiakos Piraeus volledig uit de hand gelopen • In de rust gingen fans van thuisclub Panathinaikos, die van Olympiakos mochten niet bij de wedstrijd aanwezig zijn, de politie te lijf •

• Met ernstige vertraging werd uiteindelijk nog wel afgetrapt in de tweede helft, maar toen de bezoekers in de 51ste minuut op voorsprong kwamen door een doelpunt van Djamel Abdoun sloeg de vlam opnieuw in de pan en besloot de scheidsrechter de wedstrijd definitief stil te leggen •

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.