EL-successen Portugal kleine domper op Europese droomweek

Reacties

Het was wederom een uitstekende coëfficiëntenweek voor Nederland. Door de resultaten van PSV en Vitesse zitten er vier clubs bij de laatste zestien van de Conference League. En mogelijk komt daar ook nog een Champions League-succes van Ajax bij. Dat zou met het oog op de coëfficiëntenstrijd met Portugal extra goed uitkomen.

EL-successen Portugal kleine domper op Europese droomweek
© Pro Shots

De Amsterdammers trapten de Europese week af met een gelijkspel bij Benfica, maar kunnen de Portugezen met een overwinning in eigen huis nog steeds uitschakelen voor het vervolg van het miljardenbal. Het zou een belangrijke slag zijn in de strijd met Portugal om de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst, die recht geeft op twee directe tickets voor de Champions League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vooralsnog blijft die onderlinge strijd ongemeen spannend. Waar Nederland donderdagavond succesvol was doordat PSV (1-1 bij Maccabi Tel Aviv) en Vitesse (2-0 tegen Rapid Wien) zich plaatsen voor de achtste finale van de Conference League, deed Portugal ook goede zaken. FC Porto bleef na een 2-1 overwinning overeind tegen Lazio (2-2) in de Europa League.

Later op de donderdag kon daar met Sporting Braga nog een achtstefinalist bij komen. Het werd razend spannend tegen Sheriff Tiraspol, dat in de Champions League-groepfase nog stuntte bij Real Madrid. Braga dwong een verlenging af door goals van Iuri Medeiros en Ricardo Horta, waarna het uiteindelijk strafschoppen aankwam. Die won Braga.

Zo wordt de return tussen Ajax en Benfica ook met het oog op de coëfficiëntstrijd enorm belangrijk. Portugal raakt al een deelnemer kwijt, nadat Manchester City het heenduel met Sporting Portugal onlangs met 0-5 won. Als Ajax ook de stadgenoot van de club uit Lissabon uitschakelt betekent dat een volgende tik in de strijd om plek zes.

Overigens heeft Portugal nu nog een veilige voorsprong van meer dan vijf punten. Na dit seizoen verandert dat echter, als de punten van het seizoen 2017/18 wegvallen. Voor Nederland was dat een dramatisch jaar met slechts 2,9 punten, Portugal ziet 9,6 punten wegvallen. Op basis van de stand van de periode 2018-2023 zou Nederland daardoor nu al zesde staan.

2017-2022 Punten 2018-2023 Punten
6. Portugal 51,382 (+1,000) 6. Nederland 42,200
7. Nederland 45,700 (+0,800) 7. Portugal 40,883
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Europa Conference League
Meer over UEFA Europa Conference League
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.