El Derbi Madrileño: ontketende Griezmann versus Ronaldo

Reacties

De 22ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit. Deze week El Derbi Madrileño in Vicente Calderón, met een niet te stoppen Antoine Griezmann (foto).

El Derbi Madrileño: ontketende Griezmann versus Ronaldo

Cristiano Ronaldo zal het bezoek van Real Madrid aan aartsrivaal Atlético aangrijpen om zijn doelpuntenoeuvre uit te breiden. Of beter gezegd, zijn riante doelpuntenvoorsprong op Lionel Messi minimaal te behouden. Bij de bezoekers is er niemand die op soortgelijke statistieken kan terugvallen. Fernando Torres deed vorige maand van zich spreken tijdens de onderlinge Madrileense bekerkraker (2-2) met twee goals in het hol van de leeuw, Estadio Bernabéu. Maar in competitieverband wacht de eind december teruggekeerde verloren zoon nog op zijn eerste treffer voor Atlético. Enook van Mario Mandzukic is het niet reëel dat deze zijn voorganger Diego Costa écht doet vergeten.

Bij Los Rojiblancos gelden andere wetten dan bij Real of Barça. Vorm meet trainer Diego Simeone niet aan de hand van het aantal goals, steekpasses of vooracties. Vooral in Vicente Calderón zijn de wedstrijden als een ridderspektakel waarbij alle middelen zijn geoorloofd voor de drie punten, een negentig minuten durende veldslag die je niet in schoon shirt mág verlaten. Voldoet Atlético Madrid aan die criteria, dan is de kans op de overwinning zeer groot.

Veel ogen zullen zaterdag zijn gericht op een nieuwkomer. Antoine Griezmann, het Franse antwoord bij Atlético Madrid op de exodus van vorige zomer toen onder anderen Costa, Thibaut Courtois en David Villa vertrokken. Een van de meest frivool spelende Atlético-spelers is los sinds hij tijdens het bezoek aan Athletic de Bilbao (1-4) eind december een hattrick produceerde. Vergeten zijn de moeizame optredens begin dit seizoen, toen hij na zijn transfer van Real Sociedad zichtbaar moest wennen aan het niveau én de atypische werkwijze. Evenwel, de 23-jarige vleugelaanvaller is met vijf treffers de enige in de Primera División die de doelpuntendrift van Messi sinds de jaarwisseling kan bijbenen.

Madrileense media schalen zijn huidige niveau zelfs in op dat van Fernando Torres ten tijde van zijn eerste periode bij Atlético (2001-07). Destijds was El Niño de absolute leider van de ploeg. Ook de bewegelijkheid, snelheid en dribbels van de kleine Griezmann, 1 meter 76, bezorgen achterhoedes hoofdbrekens. 'Al vanaf november heeft hij enorme progressie gemaakt. Antoine is nu in de vorm die we nodig hebben', aldus trainer Diego Simeone over zijn clubtopscorer. 'Hij biedt ons iets anders, iets dat we voorheen niet hadden.'

Antoine Griezmann, vorig seizoen nog goed voor twintig treffers in officieel verband voor Real Sociedad, behoort tot de bijzondere lichting Franse internationals die zijn doorbraak buiten Frankrijk beleefde. Evenals Paul Pogba (Juventus) en Eliaquim Mangala (afgelopen zomer van FC Porto naar Manchester City overgestapt) was de middenvelder nooit actief in de Franse competitie. Raphaël Varane (Real Madrid) en Morgan Schneiderlin (Southampton) debuteerden weliswaar in de Ligue 1, maar waren al vertrokken voordat het grote publiek hen leerde kennen. Met als verschil dat Griezmann nóóit als talent te boek stond. Want in Frankrijk speelde hij uitsluitend voor amateurverenigingen. Als junior legde de aanvallende middenvelder diverse proeftrainingen af bij profclubs. Overal werd hij afgewezen vanwege zijn fysieke beperkingen. Op dertienjarige leeftijd speelde Griezmann als testspeler een toernooi met het toen nietige Montpellier; op dat moment – in 2006 – trok hij de aandacht van Real Sociedad.

Doordat Griezmann al op jonge leeftijd in Baskenland voetbalde, was hij nooit in beeld bij de Franse bond. Pas in 2010 werd de middenvelder voor het eerst opgeroepen voor Onder-19. Vanaf 2012 stapelden de ontwikkelingen zich op. De middenvelder groeide uit tot veelscorende speler van Real Sociedad. Vorig jaar februari werd Griezmann door Didier Deschamps bij het grote Frankrijk gehaald voor het oefenduel met Oranje. Wat volgde was deelname aan het WK 2014, waar de linkspoot moeiteloos de geblesseerde Franck Ribéry deed vergeten. Voor zijn debuut voor Les Bleus had de Franse bond hem overigens dertien maanden op de zwarte lijst geplaatst. Vanwege misdragingen als speler van Jong Frankrijk werd Griezmann, met vier ploeggenoten, disciplinair geschorst.

Bij Real Sociedad fungeerde hij de afgelopen vijf seizoenen voornamelijk als moderne vleugelspits, een enkele keer in de spits bij afwezigheid van Imanol Agirretxe of Carlos Vela. Vanaf de vleugel scoorde Griezmann het meest en leverde zijn meeste assists af. Bij Atlético Madrid beschikte coach Simeone met Koke en Arda Turan al over uitstekende spelers die deze rollen bekleden. De Antoine Griezmann van nu speelt dichter bij de centrumspits; een vondst van zijn trainer die in hem niet de pure doelpuntenmaker herkende, maar wel bepaalde eigenschappen ervan. De Fransman was altijd een speler die de bal móést hebben en er vervolgens iets fraais mee deed. Bij Atlético Madrid heeft hij geleerd sterk te zijn, rendement te behalen zonder bal. De afgelopen maanden heeft Griezmann dit gekoppeld aan het maken van doelpunten.

Naar goed Spaans gebruik volgt er de ultieme lofzang. De nieuwe Torres van Atlético, de man die als enige Messi kan bijbenen op de topscorerslijst in 2015. Er zijn slechtere vergelijkingen denkbaar...

Programma
Deportivo La Coruña 06-02
20:45
Eibar
Atlético Madrid 07-02
16:00
Real Madrid
Villarreal 07-02
18:00
Granada
Levante 07-02
20:00
Málaga
Real Sociedad 07-02
22:00
Celta de Vigo
Córdoba 08-02
12:00
UD Almería
Getafe 08-02
17:00
Sevilla
Espanyol 08-02
19:00
Valencia
Athletic de Bilbao 08-02
21:00
Barcelona
Elche 09-02
20:45
Rayo Vallecano
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.