Effectief Ajax wijst sterk Heerenveen terug

Ajax heeft het mogelijke kampioensfeestje van PSV nog even uitgesteld. De Amsterdammers wonnen op bezoek bij SC Heerenveen, al was de zege geflatteerd (2-4).

De Friezen waren op de sterke opening van Ajax na, de betere ploeg in het Abe Lenstra stadion. Maar waar de ploeg van Adrie Koster dit seizoen regelmatig veel kansen nodig had om te scoren, was het deze keer vaak raak.

De eerste goal viel in de 44ste minuut. Klaas-Jan Huntelaar strandde eerst nog op Rob van Dijk, maar vervolgens poeierde Luis Suárez de bal knap in het Friese doel.

Direct na rust leek Heerenveen erop en erover te gaan. De druk was groot op het doel van Maarten Stekelenburg, maar paal en lat stonden drie keer een doelpunt in de weg.

Heerenveen frustreerde zichzelf door in de 54ste minuut een domme strafschop weg te geven. Gianni Zuiverloon zette veel te laat een tackle in op Jan Vertonghen en werkte de Belg tegen de grond. Kenneth Perez bleef koel van elf meter.

Ondanks de tegenvaller veerde de ploeg van coach Gertjan Verbeek vlot op. Op aangeven Roy Beerens had Miralem Sulejmani nu wel eens succes: 1-2.

Ajax antwoordde razendsnel. Suárez slingerde de bal binnen een minuut voor en Huntelaar kopte zijn 28ste competitiedoelpunt van het seizoen binnen.

Heerenveen bleef aandringen, maar bleef ook moeite houden het overwicht te verzilveren. Ajax haalde daardoor probleemloos de finish.

Zeker toen Suárez nog eens een assist gaf waaruit Huntelaar simpel de 1-4 kon maken. De 2-4 van Danijel Pranjic (negentigste minuut) deed daar weinig meer aan af.

Voor Ajax betekent de overwinning dat het gat met PSV in ieder geval voor een half uur vier punten bedraagt. Heerenveen loopt het risico zondagmiddag buiten de top vijf te belanden.